Probiotica baby: voed je goede bacteriën, al vanaf de geboorte!

BabyhandjeOMEGA10Het wordt ook uit onderzoek steeds duidelijker dat pro- en prebiotica rondom zwangerschap, geboorte en in de eerste levensmaanden onmisbaar zijn voor een goede gezondheid op latere leeftijd. De kolonisatie oftewel eerste bewoning van de darmen van de pasgeborene is cruciaal voor zijn latere gezondheid. Des te beter de darmflora en de flora in het geboortekanaal van de moeder, des te beter de kolonisatie van de goede bacteriën in de darmen van je kleintje wordt opgestart.  En des te beter de gezondheid van dit kind wanneer hij groter groeit. Met goede voeding (en jezelf als zwangere goed voeden) zoals baby probiotica kun je dus niet vroeg genoeg beginnen.

Vanaf de geboorte spelen de stabiliteit en de samenstelling van de darmflora een vitale rol voor de gezondheid en het welzijn van de mens. Bij de geboorte komt een baby nagenoeg steriel uit de baarmoeder. Het spijsverteringsstelsel en het immuunsysteem zijn op dat moment nog immatuur zoals dat heet. Oftewel niet rijp. De kolonisatie oftewel de bevolking van het spijsverteringsstelsel met microben gebeurt vanaf het moment van de geboorte. Doordat de baby, als het goed is, door het geboortekanaal naar buiten komt krijgt het de eerste hap met microben van de vaginale flora van de moeder. Ok de huid van de baby wordt hiermee bedekt. In het laatste trimester van de zwangerschap wordt een soort kopie van de darmflora van de moeder verhuisd naar de schede om tijdens de geboorte contact te maken met de baby.

Afhankelijk van een aantal factoren ontstaan er vervolgens veranderingen in de darmflora van de baby. Factoren zoals zwangerschapsduur, kwaliteit darmflora moeder tijdens de zwangerschap, manier van bevallen (natuurlijk, keizersnede, thuis, in ziekenhuis), de voeding (borstvoeding, flesvoeding, bijvoeding vanaf wanneer en de kwaliteit ervan), de omgeving van het kind (stad, platteland, huisdieren andere kinderen, etc.) en last but not least antibioticagebruik zijn van cruciale invloed op de eerste kolonisatie en de verdere ontwikkeling van de darmfora tot ongeveer 2-3 jaar. Daarna blijft de inmiddels gesettelde darmflora relatief stabiel over de jaren heen. Totdat je een jaar of 50 bent geworden. Dan verandert er vaak weer het e.e.a. aan de darmflora.

 

De genoemde factoren die van invloed zijn op de samenstelling van de individu specifieke darmflora kunnen een verhoogd risico vormen voor het ontwikkelen van de zogenaamde ‘Atopische driehoek’: atopische dermatitis (eczeem), allergische rhinitis een astma. Maar het kan ook leiden tot voedselallergieën en maag-darmklachten zoals reflux, prikkelbare darmsyndroom (PDS of IBS) Colitis ulcerosa, ziekte van Crohn, Coeliakie, diabetes type 1 en 2, jeugdobesitas en obesitas op latere leeftijd.

Een reviewartikel in de British Journal of Nutrition liet eerder al diverse gunstige effecten zien bij baby’s op het gebied van de darmflora, stofwisseling, stoelgang en het immuunsysteem. Nu blijkt probiotica ook het risico op diabetes type 1*) te kunnen verlagen.

Probiotica kan tijdens de eerste levensmaand het risico op diabetes type 1 significant verlagen bij baby’s die daarmee genetisch belast zijn. Het onderzoek in JAMA Pediatrics onderstreept het belang van een goede darmflora rondom zwangerschap en geboorte.

Baby’s die genetisch belast waren met diabetes type 1, bleken een significant verlaagd risico op uiting van het ziektebeeld te hebben wanneer zij in de eerste 27 dagen probiotica kregen. Wanneer probiotica pas na deze periode werd toegediend, had dit geen meetbaar effect meer op het ziektebeeld.

“Je kunt je voorstellen dat er aan het begin van je leven tijdelijk een periode is waarin microben het lichaam kunnen binnenkomen en de darm kunnen koloniseren”, zeggen de onderzoekers. “Gedurende deze korte periode is het wellicht mogelijk om in te grijpen of de opbouw van het microbioom te sturen met probiotica. Ook kan het zo zijn dat de auto-immuunreacties in deze vroege fase beginnen. Ingrijpen in deze kritieke fase is essentieel om de activatie van de schadelijke immuunreacties te remmen.”

Binnen het onderzoek werden 7500 kinderen gedurende tien jaar gevolgd. Tussen de leeftijden 3 maanden en 4 jaar werden elke drie maanden bloedmonsters afgenomen, daarna gebeurde dit twee keer per jaar. Ook vulden moeders een vragenlijst in over wat ze tijdens de zwangerschap hadden gegeten.

 

Vroegtijdig probiotica vermindert ziektes

Zuigelingen hebben blijkbaar baat bij het vroegtijdig opstarten van probiotica. Hoe sneller en hoe beter de kolonisatie van hun maag-darmstelsel gebeurt, hoe beter de gevolgen op lange termijn. De bacteriën kunnen eenvoudig worden opgelost in een handwarme zuigfles met afgekolfde melk of zuigelingenmelk. Moedermelk geniet natuurlijk de voorkeur omdat alleen deze de juiste prebiotica bevat en afweerstoffen die het kind beschermen in deze periode waarin het eigen afweersysteem nog in ontwikkeling is. En borstvoeding vormt de juiste voedingsbodem voor de gezonde bacteriën. Flesvoeding geeft een duidelijk andere darmflora balans die op latere leeftijd meer risico op bepaalde ziektes geeft.

Wat funest is voor de ontwikkeling van de goede darmflora van elk kind is wanneer deze verstoord wordt door antibiotica. Steeds vaker krijg ik mensen in mijn praktijk die in de eerste twee levensjaren al antibiotica hebben gehad. Daarbij wordt ook een groot deel van de goede bacteriën vernietigd. De lege plekken die daarbij in je eerste verdedigingslinie ontstaan in je darmen worden vaak opgevuld door minder gunstige bacteriën. Deze schadelijke bacteriën zijn namelijk echte opportunisten. Zodra ze hun kans ruiken gaan ze zich vestigen en vermeerderen. En zo ontstaat een zeer slechte basis voor je darmflora en je algehele gezondheid.

Niet zelden zie je dan vaak klachten ontstaan als eczeem, chronisch verkouden, vaak ziek, astma, voeding-allergieën en ontlastingsproblemen zoals de zogenaamde pindakaaspoep. Herken je dit bij jouw kind of jezelf? En wil je weten wat je hieraan kunt doen om je darmen weer volledig op te bouwen en voorzien van de goede darmflora stuur me dan via het contactformulier een verzoek tot een kennismakingsgesprek (evt. per Skype).

 

Probiotica baby’s en jonge kinderen

Je kunt dus stellen dat specifieke ondersteuning van de darmflora voor zuigelingen en jonge kinderen belangrijk kan zijn. De darmflora van baby’s heeft vooral baat bij de probiotische bacteriën Lactobacillus rhamnosus (LGG), Bifidobacterium lactis (BB-12) en Bifidobacterium infantis. Deze specifieke bacteriestammen zijn uitgebreid bestudeerd bij zuigelingen en jonge kinderen. (LGG >370 publicaties en BB-12 > 760 publicaties). Ze hebben een bewezen effect voor de preventie en behandeling van de meest gangbare kinderziektes zoals luchtweginfecties (Respiratory Tract Infecties RTI’s), acute otitis media, maag-darmaandoeningen, antibiotica-geassocieerde diarree (AAD) en atopisch eczeem. Uit de PANDA (Probiotica AND Allergie) studie komt een vijftal bacteriestammen waar ik op gezocht heb die m.n. gunstig blijken voor zuigelingen:

Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium infantis, Lactococcus lactis, Lactobacillus Rhamnosus en Bifidobacterium Lactis

Ik geef hieronder een 8-tal tips voor probiotica*) die in aanmerking komen om aan zuigelingen en jonge kinderen te geven:

Belangrijk is echter te starten met het geven van aerobe bacteriën opdat die de zuurstof wegvreten zodat de anaerobe bacteriën zoals de Lactobacillus en de Bifidobacteria soorten kunnen overleven in de darm waar ook continu zuurstof via de darmwand naar binnen diffundeert. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld Symbioflor 1 (Enterococcus) en 2 (E-coli) van Energetica Natura.

 1. Symbioflor 1: bij geboorte met keizersnede: 2×1 druppel per levensmaand dus 2x?xp/dag = ? druppels (per maand dat baby ouder wordt 1 druppel verhogen tot 12 mnd uiteindelijk 2×12 p/dag druppels) op de tong of lippen druppelen bij voorkeur VOOR de voeding.
 2. Symbioflor 2: 1xp/dag 5druppels op de tong of lippen VOOR de voeding
 3. Darmocare Infantis Bonusan.

Darmocare Infantis is een speciaal op de darmflora van baby’s en jonge kinderen afgestemd probioticum. Met name baby’s die bij de geboorte een minder optimale flora hebben meegekregen, bijvoorbeeld vanwege een keizersnede of een slechte vaginale flora van de moeder, kunnen hulp gebruiken bij opbouw en versterking van de darmflora. Een gezonde darmflora is van groot belang voor de ontwikkeling van het immuunsysteem. De stammen die voor Darmocare Infantis zijn geselecteerd hebben juist hun waarde bij kinderen (ook de wat oudere) bewezen. Een kind is dus niet snel ‘te oud’ voor Darmocare Infantis. Darmocare infantis kan ook door aanstaande moeders worden gebruikt om de groei van gunstige bacteriestammen in het geboortekanaal te bevorderen.

Bevat per sachet (± 2 gram granulaat) Minimaal 2 miljard kiemen (2 x 109) van de volgende bacteriën in gelijke verhoudingen: Lactobacillus rhamnosus en Bifidobacterium infantis

 1. Orthiflor Start

Orthiflor Start is te gebruiken tijdens de laatste zes weken van de zwangerschap en bij zuigelingen vanaf de geboorte tot de leeftijd van 1 jaar. Probioticamix met drie verschillende bacteriestammen. De aanbevolen dosering voor zwangeren vanaf de laatste 6 weken van de zwangerschap is 3 gram per dag (twee maatschepjes). Het poeder toevoegen aan een half glas lauw water, minimaal 15 minuten laten staan, doorroeren en opdrinken. Op een lege maag innemen, bij voorkeur voor het slapen gaan. De aanbevolen dosering voor kinderen vanaf de geboorte tot 1 jaar is  3 gram per dag (twee maatschepjes). Toevoegen aan opgewarmde flesvoeding, afgekolfde borstvoeding of een kleine hoeveelheid gekookt en afgekoeld water (temperatuur maximaal 37 °C), niet langer dan 5 minuten laten staan.

Bevat 3 miljard kiemen in gelijke verdeling van Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium infantis  en Lactococcus lactis

5. Probactiol mini van Metagenics. In druppelvorm dus makkelijk voor zuigeling te gebruiken. Bevat per portie een mengsel van 1 miljard levende bacteriën Lactobacillus rhamnosus LGG en Bifidobacterium acties BB-12

6. OMNI-Biotic PANDA

Met name geschikt bij gevoeligheid voor allergieën. Voor de behandeling van een disbalans in het immuunsysteem tussen Th1 en Th2 cellen. Dit bevat 3 bacteriestammen met minstens 3 miljard kiemen per portie (=3g)  Lactococcus lactis W58, Bifidobacterium lactis W52 en Bifidobacterium bifidum W2. Vrij van dierlijk eiwit, gluten, gist en lactose. Geschikt voor diabetici, melkallergie, kinderen vanaf dag 1 en tijdens zwangerschap. Dit is een Duits product dat je via de website van omni-biotic.com kunt aanschaffen.

 1. Kid’s Flora Balance van Pervital te gebruiken vanaf 6 maanden

Bevat 8 miljard probiotica verdeeld over 10 verschillende stamen: Bifidobacterium animalis lactis, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium breve,Bifidobacterium longum infantis, Bifidobacterium longum longum, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus rhamnosus, Lactococcus lactis en 100 gram L-glutamine, 100 gram bamboo, 100 gram arabinogalactaan

Doseringen :

– Voor kinderen van 0 tot 2 jaar: De inhoud van 1 capsule toevoegen aan vloeistof, zoals opgewarmde flesvoeding, afgekolfde moedermelk, yoghurt, water of vruchtensap. 5 tot 15 minuten laten staan, doorroeren of schudden en opdrinken op een lege maag ruim voor een maaltijd of voor het slapen gaan.

– Voor kinderen van 2 tot 12 jaar: 2 maal daags de inhoud van 1 capsule opgelost in vloeistof innemen.

– Vanaf 12 jaar: 3 maal daags de inhoud van 1 capsule op gelijke wijze innemen.

 

 1. Children’s Synbiotic van Viridian

Children’s Synbiotic Powder is een probioticapreparaat speciaal voor zwangeren, baby’s en kinderen vanaf 6 maanden of indien nodig vanaf de geboorte (in overleg met een deskundige). Het bevat enkel probiotische bacteriën, prebiotische vezels en vitamine C voor een optimale overleving van de bacteriën, geen andere toevoegingen.

Probiotische bacteriën 2 miljard per afgestreken maatschepje (1 gr): Lactobacillus acidophilus NCIMB 30156, Lactobacillus acidophilus NCIMB 30157, Bifidobacterium lactis NCIMB 30172, Bifidobacterium bifidum NCIMB 30153, Vitamine C (calciumascorbaat) 50mg en een mengsel van plantaardige prebiotische vezels FS2-60 (oligosacchariden en inuline) 835 mg per afgestreken schepje

 

Probiotica eerst activeren

Laat de gevriesdroogde kiemen in de poeders of capsules eerst tot leven komen door op te lossen in gekookt water. Voeg hiervan in kleine beetjes toe aan zijn voeding. En bouw dit rustig op.

De inhoud van 1 sachet of capsule toevoegen aan handwarm vruchtensap, afgekolfde moedermelk of lauwwarm water (niet warmer dan 37°C). Laat het een kwartier staan, opnieuw doorroeren of schudden en toedienen. Dit activeert de bacteriën en zorgt voor de noodzakelijke bescherming tegen zuur en gal.

Je kunt van het papje ook wat op je tepelhof smeren zodat je kindje telkens wanneer je het aanlegt er wat van binnen krijgt.

 

Ik begeleid mijn cliënten bij de volgende darmproblemen

 1. Optimaliseren darmflora in laatste trimester zwangerschap t.b.v. geboorte
 2. Optimaliseren darmflora pasgeborenen na keizersnede, ziekenhuisbevalling e/o geen borstvoeding
 3. Weer in balans brengen darmflora na antibioticakuur kind e/o moeder
 4. Optimaliseren darmflora jonge kinderen en verbeteren van hun immuunsysteem bij klachten als voedingsallergieën, astma, eczeem, chronisch verkouden, chronische darmproblemen
 5. In balans brengen van darmen bij afwisselend diarree, obstipatie, pindakaaspoep kind en volwassenen

Meer weten? Vraag dan een gratis kennismakingsgesprek van 15 minuten aan:
Vrijblijvende kennismaking?

*)Bij diabetes type 1 vallen auto-immuuncellen de insulineproducerende cellen in de alvleesklier aan. Hierdoor kan het lichaam uiteindelijk onvoldoende energie uit suiker halen. De bevattelijkheid voor diabetes type 1 kent een genetische component, maar diverse omgevingsfactoren bepalen in welke mate dit tot uiting komt. Een belangrijke factor is daarbij de samenstelling van de darmflora.

 

*) Ik krijg geen enkele vorm van provisie of andere vorm van inkomen uit het voorschrijven van supplementen. Ik bestel voor mijn clienten voedingssupplementen bij DeRoodeRoos.nl. Deze worden vervolgens aan huis geleverd met een bijgesloten factuur met 20-25% korting. Op deze manier kan ik onafhankelijk de beste middelen adviseren en profiteert mijn client van de laagste tarieven in de markt en een goede bezorgservice.

Philippine Borgers

Orthomoleculair Darmtherapeut

Bronnen
1.Ulla Uusitalo, Ph.D., associate professor, Health Informatics Institute, University of South Florida, Tampa; George Weinstock, Ph.D., Jackson Laboratory for Genomic Medicine, Farmington, Conn.; Nov. 9, 2015, JAMA Pediatrics
Y. Vandenplas, I. Zakharova and Y. Dmitrieva, Oligosaccharides in infant formula: more evidence to validate the role of prebiotics, British Journal of Nutrition, Vol. 113, Iss. 09, pp 1339-1344.

2. http://www.nature.com/news/2010/101124/full/468492a/box/2.html

3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1942165/

4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3260073/

5. http://www.nature.com/pr/journal/v79/n1-1/abs/pr2015174a.html

6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC96052/

Delen is gezond 🙂Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin