Mijn visie over darmtherapie is: “Heel je darm, heel je leven!”. Behalve een zeer ervaren darmtherapeut met een goed lopende praktijk in darmtherapie en voedingsgeneeskunde ben ik ook ervaringsdeskundige. En weet ik wat de impact kan zijn op je leven van problemen die uit je darm voortkomen. Ik kan dus vanuit mijn hart en hoofd zeggen: “Heel je darm, heel je leven!” Heel vaak vragen mensen mij: “Waarom is darmtherapie nou zo belangrijk? Simpel. Omdat de darm de toegangspoort tot jouw gezondheid is. Een gezond persoon heeft een gezonde darm.

Ik weet als geen ander wat het is om last van je darmen te hebben. En wat een darmtherapie aan je leven kan veranderen. Ik heb het zelf meegemaakt. Zoals ik al zei ben ik behalve darmdeskundige ook ervaringsdeskundige. Op mijn vierde had ik een dikke darmperforatie.  Als puber kreeg ik te horen dat ik een spastische darm had en daar maar mee moest leren leven. Tegenwoordige heet dit ‘prikkelbaar darmsyndroom’ oftewel PDS. Tijdens mijn carrière als communicatie consultant heb ik jarenlang allerlei klachten gehad waarvan achteraf bleek dat die te maken hadden met een heftige candida explosie in mijn darmen. Namelijk vermoeidheid en mist in mijn hoofd. Jarenlang.

Nu zie ik dagelijks mensen in mijn praktijk met allerlei klachten die terug te voeren zijn op een niet goed functionerende darm. Mijn cliënten die ik begeleid, hebben gelukkig samen met mij de regie in eigen hand genomen. Onze darmen en ons lichaam zijn ons hier duidelijk dankbaar voor.

Misschien heb je zelf last van maag-, darm en spijsverteringsklachten? Misschien heb je te horen gekregen dat je PDS of een darmontstekingsziekte hebt en “er maar mee moet leren leven”? Misschien heb je last van zaken waarvan de meeste mensen niet direct de link leggen met de darmen. De volgende aandoeningen kunnen mede hun oorsprong hebben in een disbalans in je darmen. Een disbalans die vaak in de reguliere zorg niet achterhaald wordt. Met een deskundige darmtherapie die gebaseerd is op ontlastingsonderzoek bij een gerenommeerd laboratorium bied ik als ervaren darmtherapeut een bijdrage aan de oplossing van onderstaande issues:

 

Aandoeningen die kunnen voortkomen uit darmproblemen

 • seizoensallergieën (bijv. hooikoorts);
 • voedingsintoleranties en -gevoeligheden;
 • huidproblemen zoals eczeem en acne,
 • hoofdpijn en migraine;
 • hormonale disbalans;
 • stemmingswisselingen en depressieve gevoelens;
 • vermoeidheid en energieproblemen;
 • onder- of overgewicht;
 • auto-immuunziekte;
 • borstkanker
 • vaak ziek en andere immuunproblemen
 • ontstekingen in gewrichten
 • problemen met slijmvliezen in de longen (astma), urineblaas (blaasontstekingen), sinussen (voorhoofdsholte-ontsteking)
 • neurodegeneratieve ziektes (Parkinson, alzheimer)

In al die gevallen ben je bij mij als darmtherapeut op de juiste plek beland. Want weet je, het start allemaal in je darmen. Welkom bij ‘heel je darm, heel je leven’.

Wat is de relatie tussen vele ziektes en de darmen?

Daar zijn grofweg 4 primaire redenen voor te noemen:

 1. Spijsvertering betekent voeding voor elk onderdeeltje van je lichaam
 2. Je darmen zijn de moeder van je immuunsysteem
 3. De buik-brein-as
 4. Lokatie darmen in je lichaam

Ik loop deze 4 even kort door zodat je snapt wat de link is met al die ziektes. En dat je begrijpt hoe impactvol darmtherapie kan zijn.

 1. Je spijsverteringskanaal bepaalt welke voeding wordt opgenomen. En dus welke voedingsstoffen in je bloed terechtkomen om uiteindelijk al je lichaamscellen te kunnen gaan voeden.  Gaat dit op de een of andere manier niet goed dan kun je last krijgen van:
 • onder- of overgewicht
 • vermoeidheid
 • slechte functie van al je organen, weefsels, cellen, hormonen etc. omdat deze niet voldoende worden gevoed. Oftewel voorzien van energie, bouwstoffen en andere belangrijke nutriënten zoals vitaminen en mineralen. Dit zie je aan je huid, je haar, voel je aan de werking van je spieren, je brein, je gewrichten, je herstelvermogen na inspanning, ziekte en blessures, etc.

 

 1. Je darm bevat 80% van het immuunsysteem. Een reactie in je darm geeft een reactie in de rest van je lichaam waar het immuunsysteem ook actief is: je huid, je longen, etc.

Dit kun je herkennen aan huidproblemen zoals eczeem, luchtwegproblemen zoals astma, allergische reacties zoals hooikoorts en allergieën op stoffen die eigenlijk helemaal geen bedreiging vormen voor de mens zoals pinda’s, ei, tomaat. Maar ook elke auto-immuunziekte heeft een relatie met hoe goed in balans jouw immuunsysteem is in de darmen. Een overactief immuunsysteem in je darmen betekent een overactief immuunsysteem met alle gevolgen vandien. Een geactiveerd immuunsysteem is ook van invloed op vele hormonen in ons lichaam.  Een darm die tot rust is gekomen verlaagt de activiteit van ons immuunsysteem. Waardoor we door de darm te helen ook rust geven aan aandoeningen die met een overactief immuunsysteem te maken hebben.

 

 1. De buik-brein as. Er loopt een snelweg tussen onze buik en ons brein en met name vanuit je buik richting je hersenen komen er veel boodschappen door. Die hun impact hebben op hoe we ons voelen en gedragen. Op neurodegeneratieve ziekten. Dit verklaart de relatie tussen je buik en aandoeningen als depressiviteit, autisme, Parkinson, Alzheimer

 

 1. Darmen beginnen in je mond en het uiteinde grenst aan je urineleiders-blaas en je vagina. Dat betekent dat de allerkleinste micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en gisten vanuit je darmen makkelijk een kopje koffie bij de buren kunnen gaan drinken. Oftewel op de verkeerde plek terecht komen en daar klachten veroorzaken. Zoals een blaasontsteking, een vaginale schimmel, spruw en andere mondflora problemen. En andersom een slechte mondflora of zelfs parodontitis heeft een negatieve impact op je darmflora maar ook op ziekmakende bacteriën die in je bloedbaan en zelfs je hersenen terechtkomen.

 

Jouw darmtherapie

Wil je weten hoe het er met jouw darmen voor staat? En wat de link is tussen jouw klachten en hetgeen er in jouw darmen afspeelt. En heb je behoefte aan gedegen onderzoek waaruit ik een op maat gemaakt darmtherapieplan voor je ontwikkel? Waarbij eet- en leefstijl centraal staan naast een darmherstellende therapie. Maak dan een afspraak voor een intake. Dan gaan we vervolgens aan de slag met gericht ontlastings- en bloedonderzoek en een op maat samengestelde darmtherapie.

 

EFT Tapping bij voedingsgeneeskunde en darmtherapie

Mijn expertise richt zich enerzijds op voeding, leefstijl en zo nodig suppletie. En anderzijds middels EFT Tapping op het verwerken van oude trauma’s, het bevrijden van belemmerende overtuigingen en medisch onverklaarbare fysieke klachten. Want die spelen vaak ook een rol bij een groot scala aan buik- maag en darmproblemen, gewichtsproblemen, eetbuien, voedingsintoleranties, allergieën. Zo is mijn ervaring! Wanneer jij je weer bevrijd voelt van belastende emoties en belemmerende overtuigingen zullen ook jouw buik, darmen, spijsvertering èn gewicht weer een stuk lichter aanvoelen. En wordt het een stuk gemakkelijker om je voedingspatroon aan te passen als je ook bevrijd bent van allerlei vervelende intoleranties.

 

Heel je Darm, Heel je Leven!

Philippine Borgers van OMEGA10 heeft de kennis en ervaring in huis om (als cum laude geslaagd darmtherapeut, enzymexpert, Orthomoleculair Therapeut in de klinische Psycho Neuro Immunologie, Trainer Hormoonfactor èn ervaringsdeskundige) het precaire samenspel te overzien tussen je spijsverteringsstelsel, je hormoonstelsel, je immuunsysteem, je zenuwstelsel en je psyche. Deze kennis helpt mij de juiste diagnose te stellen en vervolgens een op jouw klachten afgestemd persoonlijk advies voeding en vitaliteit en darmtherapie te geven. Zodat jij verlost wordt van je buik- maag en darmklachten en al die andere zogenaamde vage en minder vage klachten die hun oorsprong hebben in je darmen.

Mijn credo is dus: Heel je Darm, Heel je Leven!

Delen is gezond 🙂Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin