Valt jouw eten regelmatig niet lekker en ligt het zwaar of branderig op je maag?  Last van een opgeblazen buik? Krampen? Overmatige en stinkende winderigheid? Ontlasting die de ene keer te hard is en de andere keer een beetje een brij of zelfs diarree? Regelmatig misselijk? Voel je je moe na het eten? Reageer je allergisch of gevoelig op bepaalde voeding of omgevingsstoffen. Hoog tijd om wat te doen aan jouw vervelende buikklachten. Want wat er in je maag-darm kanaal gebeurt bepaalt niet alleen of je je eten wel kunt verteren. Maar ook hoe goed je immuunsysteem functioneert. En als klap op de vuurpijl is er een link met hoe je brein functioneert.

De veelvoorkomende buikklachten die ik hierboven heb genoemd zijn allemaal tekenen van een moeizame spijsvertering en niet goed functionerende darmen. Klachten waarvan wellicht je huisarts of maag-darm-leverspecialist je verteld heeft dat je er maar mee moet leren leven? Omdat je het Prikkelbare Darm Syndroom hebt. Met mijn persoonlijke aanpak voor jouw darmtherapie is dat gelukkig niet nodig. Belangrijk is om eerst goed in kaart te brengen wat precies jouw klachten zijn en wat daar de oorzaken van zijn.

Oorzaak van jouw buikklachten

maag darmklachten omega10

* Soms gaat het bij buikklachten om voedsel(over)gevoeligheden vanuit een overactief immuunsysteem. Je reageert dan op voeding en stoffen die feitelijk geen gevaar voor de mens vormen zoals appels, noten, ei, en andere voedingsstoffen. Maar ook stoffen die door de lucht dwarrelen maar feitelijk ongevaarlijk zijn zoals boompollen. Je immuunsysteem staat duidelijk in de overalert-stand en geeft ‘code oranje’ of zelfs ‘code rood’ aan terwijl dat helemaal niet nodig is. Belangrijk is dan om je immuunsysteem in je darmen, waar 70-80% van je immuunsysteem zit tot rust te brengen.

* Je kunt last hebben van een slechte koolhydraat-, eiwit- of vetvertering. Een tekort aan maagzuur (terwijl jij juist het gevoel hebt dat je teveel maagzuur hebt) en/of een tekort aan spijsverteringsenzymen is hier vaak debet aan.

* Je darmflora kan uit balans zijn of last hebben van parasieten, schimmels en gisten.

* Darmbacteriën die op de verkeerde plekken zitten in je darmen en daar met je nog onverteerde voeding aan de haal gaan. Het fermentatieproces dat door bacteriën gebeurt, moet vooral in de dikke darm plaatsvinden waar de grootste hoeveelheid bacteriën leven. En niet in de dunne darm. Zitten er teveel bacteriën in je dunne darm dan leidt dat tot een opgeblazen buik binnen 30 minuten na het eten. Dit geeft vaak en veel pijnklachten en een slechte vertering. De term die er voor gebruikt wordt is SIBO, Small Intestines Bacterial Overgrowth. Oftewel een overgroei aan bacteriën in de dunne darm.

* Eten kan te snel je lichaam verlaten waardoor er te weinig voedingsstoffen kunnen worden opgenomen. Waardoor je moeite hebt om op gewicht te blijven. Of waardoor je andere tekorten krijgt.

* Eten kan er ook te lang over doen om je lichaam te verlaten waardoor je afvalstoffen terug in je bloedbaan komen in plaats van in je ontlasting. Daarbij krijg je klachten als vermoeidheid, huidproblemen, een sterk ruikende adem en hoofdpijn.

Het zijn allemaal tekenen dat je spijsvertering hapert en je darmen jouw gezondheid niet ondersteunen. Kortom er zijn vele symptomen en vele oorzaken van een niet goed functionerend maag-darmkanaal.

Spijsvertering verbeteren

Om de waardevolle stoffen uit voeding goed te kunnen opnemen moet je spijsvertering optimaal werken. Je spijsvertering vraagt ook energie en rust van je lichaam. Het is dus ook belangrijk om op de juiste momenten te eten zodat je lichaam ook de gelegenheid krijgt het voedsel te verteren en de waardevolle stoffen op te nemen. Ook de bereidingswijze, hoe je kauwt en wat je drinkt bij het eten is van invloed op hoe voeding wordt verteerd in jouw lichaam.

 

Darmmicrobioom balans vermindert buikklachten

Wat je eet bepaalt of je daarmee de goede of slechte ziekmakende bacteriën in je darmen voedt. Je eten is namelijk ook de voedingsbodem voor je darmflora. Je darmflora die van levensbelang zijn. Die bepalen of dat je je energiek voelt of juist bevattelijk bent voor elk virusje dat voorbij komt. Je darmflora zijn uit vele wetenschappelijke onderzoek van vitaal belang als het gaat om jouw gezondheid. En dat gaat verder dan wat jij voelt in je buik. Darmflora blijken een link te hebben met je huid, je geestelijke gezondheid, je immuunsysteem, je gevoeligheid voor allergieën en zelfs je gewicht. De samenstelling van je darmflora bepaalt of dat jij dik wordt door koolhydraten of dat je deze makkelijk kunt eten zonder dat je daar een grammetje van aan komt.

 

80% immuunsysteem zit in darmen

De werking van onze darmen, onze spijsvertering op onze gezondheid is erg groot. Niet alleen nemen we via onze darmen onze voeding op waarmee we ons lichaam voorzien van energie en bouwstoffen. Ook ons immuunsysteem is voor zo’n 80% in onze darmen gevestigd. Veel chronische ziektes hebben een oorsprong in de darm: huidklachten, luchtwegaandoeningen, allergische reacties, hooikoorts, voedingsintoleranties en -gevoeligheden, spijsverteringsklachten, auto immuunziektes, gewrichtsklachten en zelfs geestelijke klachten. Onze darmen zijn dus veel meer dan een voedselverteerbuis.

 

Voeding en leefstijl als medicijn voor je buikklachten

VolleBuik

Goede voeding, een vitale leefstijl en last but not least een goed opgebouwd en functionerend maag-darmkanaal vormen de basis van onze gezondheid. Voeding en leefstijl zijn van invloed op onze energie-aanmaak, onze structuur, onze stofwisseling, onze darmfunctie en zelfs ons gedrag. Ons lichaam doet niets zonder reden, en als je je lichaam geeft wat het nodig heeft, geef jij je lichaam de mogelijkheid om verlost te worden van al je buikklachten. En een beter functionerend immuunsysteem. Want 80% van je immuunsysteem bevindt zich in je darmen.

Persoonlijke darmtherapie

OMEGA10 start met een uitgebreide intake en wanneer ik hierin aanleiding zie wordt er een uitgebreide darmscreening gedaan met ondermeer een ontlastingsonderzoek en zonodig ademtesten, bloed- en urineonderzoek. Vervolgens ontwikkel ik aan de hand van dit alles een persoonlijk voedingsadvies en een darmtherapie. Deze zijn er op gericht jouw spijsvertering en darmmilieu te optimaliseren. Je maagdarmkanaal en darmslijmvlies worden versterkt, je microbioom verbeterd en je natuurlijke stoelgang verbeterd met een op jouw buikklachten afgestemd voedingspatroon. Daarbij kijk ik ook naar de werking van je lever omdat er een sterke relatie is tussen de werking van je spijsvertering en je lever. Door je buik te verbeteren krijg je vaak ook een beter werkend brein. Er is namelijk een sterke link tussen je buik en je brein. Lees mijn blog Stemmen uit je Darm wanneer je hier meer over wilt weten.

Ook beweging, ontspanning en goede slaap zijn belangrijk om je spijsvertering en darmen te optimaliseren en zal ik dus ook leeftips toevoegen die jou helpen je voeding te verteren en je darmflora op orde te krijgen. Want het zou zonde zijn als je al die waardevolle voeding die je consumeert niet kunt opnemen. Je moet er ook niet aan denken dat je darmflora de verkeerde boodschap afgeven aan je brein.

OMEGA10 heeft de kennis en ervaring in huis om als cum laude geslaagd darmtherapeut, Orthomoleculair Therapeut klinische Psycho Neuro Immunologie en Trainer Hormoonfactor, het precaire samenspel te overzien tussen je spijsverteringsstelsel, je hormoonstelsel, je immuunsysteem, je zenuwstelsel en je psyche. Deze kennis helpt mij de juiste diagnose te stellen en vervolgens een op jouw klachten afgestemd persoonlijk advies voeding en vitaliteit en darmtherapie te geven. Zodat jij verlost wordt van je buik- maag en darmklachten en al die andere zogenaamde vage en minder vage klachten die hun oorsprong hebben in je darmen. Wist je bijvoorbeeld dat er een link is tussen een darmflora disbalans en kanker? Dat geldt natuurlijk voor dikke darmkanker maar ook voor bijvoorbeeld borstkanker.

Mijn expertise richt zich enerzijds op voeding, leefstijl en zo nodig suppletie. En anderzijds middels EFT Tapping op het verwerken van oude trauma’s, het bevrijden van belemmerende overtuiging en medisch onverklaarbare fysieke buikklachten. Want die spelen vaak ook een rol bij buikklachten zo is mijn ervaring. Wanneer jij weer bevrijd van belastende emoties kunt leven zullen ook jouw buik, darmen en spijsvertering een stuk lichter aanvoelen.

Ook als je last hebt van het Prikkelbare Darmsyndroom, Colitis Ulcerosa, de ziekte van Crohn, Coeliakie, SIBO oftewel overgroei aan bacteriën in je dunne darm, ben je bij mij aan het juiste adres. Heeft je arts je verteld dat je er maar mee moet leren leven? Met jouw buikklachten? Daar hoef jij geen genoegen mee te nemen. Gelukkig niet. Maak vandaag nog een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking of intake.

Vrijblijvende kennismaking of intake inplannen?
Delen is gezond 🙂Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin