Lentekriebels zonder hooikoorts

Heb jij ook zo’n zin in de lente en de zomer? En wil je daarom graag jouw hooikoorts aanpakken? Omdat lente betekent pollen in de lucht en in jouw geval helaas een vervelend soort lente- en zomerkriebels: namelijk hooikoorts! Wil jij hooikoorts aanpakken en niet alleen maar de symptomen bestrijden, lees dan deze blog hoe je echt een einde maakt aan hooikoorts. En andere vormen van allergieën.

Hooikoorts aanpakken
Hooikoorts aanpakken komend hooikoorts seizoen

Behoor jij tot de drie miljoen Nederlanders die jaarlijks bij de eerste tekenen van lente last hebben van een loopneus, rode jeukende ogen en hoest- en niesbuien? Oftewel hooikoorts, een vorm van allergie die al in februari voor velen van start gaat en tot en met september kan doorlopen. Afhankelijk van het stofje waar jouw immuunsysteem op reageert.

3 Miljoen hooikoorts-patiënten slikken symptoombestrijders

Belangrijkste redenen voor het feit dat jij niet de enige bent met hooikoorts maar samen met al drie miljoen Nederlanders en dit aantal alleen maar toeneemt is te relateren aan meerdere oorzaken: keizersnee-geboorten, minder borstvoeding, voedingsverandering (veel bewerkt voedsel met anti-nutriënten, kleurstoffen, smaakversterkers, conserveermiddelen), onnatuurlijke leefstijl met veel stress, weinig slaap en tekort aan beweging in de buitenlucht, leefomstandigheden (zoals te weinig buiten zijn, hoog stressniveau – mede door wat er in de wereld gebeurt, luchtvervuiling en klimaatverandering). Het effect van pollen bijvoorbeeld, wordt versterkt door luchtverontreiniging.

 

Bij mensen met hooikoorts reageert het afweersysteem ook op (in principe) onschuldige omgevingsallergenen. Zodra pollen de neus binnendringen, denkt het immuunsysteem van iemand met pollinose dat er een gevaarlijke indringer in de neus is terechtgekomen. Ter verdediging maakt het lichaam een zogenaamde antistof aan: in dit geval is dat histamine. Histamine zet een biochemische reactie in gang waardoor de bloedvaten in de neus wijder worden en de slijmvliezen van neus en ogen geïrriteerd kunnen raken. Hierdoor ontstaan de bekende hooikoortsverschijnselen als neusklachten, rode ogen en een moeizame ademhaling. De huisarts, apotheker en drogist adviseert dan om histamine-remmende middelen te gebruiken. Maar… dat bestrijdt alleen het symptoom van het probleem en geeft geen oplossing van de werkelijke oorzaak. Bovendien geeft medicatie altijd bijwerkingen. Bij anti-histamine middelen betekent dat slaperigheid, vermoeidheid, misselijkheid, hoofdpijn en zelfs hartritmestoornissen.

 

Hooikoorts aanpakken in plaats van de symptomen te bestrijden

Hoe fijn zou het zijn als dat dit jaar voor jou anders gaat worden? En dan niet met behulp van histamine-remmende medicatie waar je sloom en slaperig van wordt! Wat zou jij ervan vinden als je ècht een einde kunt maken aan die irritante hooikoorts? Namelijk door de oorzaak van deze vergissing van je immuunsysteem aan te pakken! Want die stofjes waar jij zo van gaat niesen, snotteren en alles in je lijf lijkt te kriebelen en irriteren zijn eigenlijk helemaal niet levensbedreigend. Hooikoorts is te wijten aan een vergissing van je immuunsysteem dat ‘code oranje’ aan zet terwijl er eigenlijk geen vuiltje aan de lucht is. Dus in plaats van het symptoom te bestrijden door die prikkelende histamine-golf proberen te dempen met medicatie of supplementen beloof ik je dat er een methode is om te voorkomen dat je immuunsysteem getriggerd raakt en dus histamine gaat produceren. Namelijk door de darmen waar 80% van je immuunsysteem zich bevindt tot rust te brengen!

 

Ja, dat lees je goed: je darmen zijn de sleutel tot de oplossing!!!

Het blijkt namelijk dat een permeabele darm – die ontstaat door verkeerde eet- en leefgewoontes – het immuunsysteem aanzet. En dit zorgt ervoor dat het immuunsysteem op stoffen gaat reageren die feitelijk onschuldig en onschadelijk voor ons zijn. Deze ‘vergissing’ van je immuunsysteem kan erg vervelend zijn. De ene persoon krijgt bijvoorbeeld een voedselallergie, de ander huidproblemen zoals eczeem en de ander hooikoorts. Wat dus ook een vorm van allergie is. En vaak worden deze reacties elk jaar steeds erger als je niet echt iets aan de oorzaak doet: je darmen tot rust brengen. Want ziekte zetelt in de darm. Zoals Aristoteles tweeduizend jaar geleden al terecht zei. Bekijk onderstaande afbeelding eens goed en zie hoe bij fase 5 hooikoorts kan ontstaan.

Hooikoorts aanpakken door de darm te helen

De darmen spelen een grote rol bij allergieën. De slijmvliezen van de darmwand houden namelijk indringers tegen (ook die in de mond en neus trouwens) en behoren net als de huid tot de eerste verdedigingslinie. Hooikoorts heet officieel allergische rhinitis. Als je hier last van hebt, reageert het immuunsysteem te heftig op bijvoorbeeld het stuifmeel van grassen en bomen, met als gevolg een ontstekingsreactie in de slijmvliezen. Je darmgezondheid speelt hier een belangrijke rol bij. Voeding, leefstijl en probiotica kunnen daar zeker aan bijdragen en dus ook (op de langere termijn) aan het voorkomen van hooikoorts.

 

Vijf eet- en leefstijlveranderingen die hooikoorts aanpakken door darmen en immuunsysteem tot rust te brengen

Maar hoe doe ik dat dan hoor ik je denken? Daarvoor is een vijftal eet- en leefstijlveranderingen noodzakelijk. Ik zet even kort op een rij voor je welke dat zijn. Wil je hier direct mee aan de slag en heb je het gevoel dat je wel wat begeleiding kunt gebruiken? Boek dan direct een intake van 90 minuten of een vrijblijvende telefonische kennismaking van 15 minuten. Of doe mee met de 10 weken Heel je Darm, Heel je Hooikoorts & Huid Challenge dit voorjaar 2023

 

  1. Stop met het eten van voeding die stoffen bevat die je darmwand beschadigen. Ik noem dit anti-nutriënten. Ik vertel je er hieronder alles over.
  2. Ga je lichaam en je cruciale darmmicrobioom voeden met natuurlijke onbewerkte voeding rijk aan vitamines, mineralen, oplosbare vezels en veel variatie; Hierover vertel ik in een volgende blog alle ins en outs.
  3. Herstel zo nodig de schade aan je darmwand met slijmvliesbevorderende voeding; Welke voeding dat is vertel ik in een volgende blog.
  4. Demp indien aanwezig de ontstekingen met ontstekingsremmende voeding en vermijd de ontstekingsbevorderende voeding. Gebruik zo nodig extra ontstekingsremmende stoffen. In een volgende blog ga ik hier dieper op in.
  5. Geef je lichaam en geest rust met voldoende slaap en voeg gedurende de dag regelmatig ontstressende activiteiten toe. Waarom ontstressen en voldoende slaap zo belangrijk is en wat je kunt doen om dit te verbeteren zet ik uiteen in de volgende blog;

Toen ik nog twijfelde of ik wel een goede therapeut kon worden heb ik mijn man met ernstige hooikoorts geholpen. Hij slikte voorheen al tientallen jaren veelvuldig histamineremmende pilletjes maar zijn klachten werden steeds erger. Toen voor hem in 2012 al in de winter zijn histamineklachten opspeelden stond het sein ‘Hooikoorts aanpakken’ op groen. Hij ging serieus met mijn adviezen aan de slag. En wat schetst mijn verbazing: binnen twee weken was hij van zijn medicatie af! Voor mij was dit de eerste bevestiging dat ik als therapeut het juiste pad had ingeslagen. Bovendien was ook ik verlost van een huisgenoot die de hele dag door aan het niesen was en doodmoe en ziek van alle jeuk en slijm.

In het afgelopen decennium heb ik honderden clienten met darmproblemen, hormonale disbalans, overgewicht, vermoeidheidsklachten, auto-immuunziektes en andere nare ziektes geholpen. Eén van de bijwerkingen van mijn adviezen en begeleiding is dat ze ook van hun hooikoorts-klachten verlost werden .

 

Wil jij dat ook? Boek dan nu je eerste afspraak voor een vrijblijvende kennismaking Vrijblijvende kennismaking?

Ad 1. Anti-nutriënten

Hooikoorts aanpakken begint met het vermijden van zogenaamde anti-nutriënten. Dit zijn stofjes in voeding die feitelijk tegen ons werken omdat ze schaden kunnen aanrichten. Zoals de lectines in granen en peulvruchten. Granen en peulvruchten zijn pas 8.000 jaar toegevoegd aan ons voedingspatroon. Evolutionair gezien is dat extreem kort wanneer je beseft dat we ons over miljoenen jaren geëvolueerd hebben en onze genen de laatste 100.000 jaar slechts 0,1% veranderd zijn. Granen moeten we vermalen en raffineren om te kunnen verteren. Granen zijn eigenlijk zaad. Zaad wil 1 ding: overleven. Zaad is resistent voor onze spijsverteringsenzymen. Een zaadje in zijn geheel wordt niet verteerd maar uitgepoept. Maar daarbij richt het wel schade aan:

Gluten, gliadines, lectines (uit granen en peulvruchten) en saponines (uit peulvruchten) beschadigen de cellen van onze darmwand en met name de schuifdeurtjes ertussen: de tight junctions. Deze moeten opengaan wanneer er goed afgebroken voeding kan worden doorgelaten naar het bloed en dicht blijven wanneer er schadelijke stoffen niet door mogen en moeten worden afgevoerd via je ontlasting. De tight junctions worden aangetast door de stof zonuline die door gluten wordt getriggerd. Dit leidt tot een doorlaatbare darm en uiteindelijk ontsteking in de darm of elders. Zoals in de huid (eczeem, acne) of in de longen (astma) of in je oog- en neusslijmvliezen (hooikoorts). Bij een lekkende darm worden bovendien de voedingsstoffen niet goed opgenomen. Met alle gevolgen van dien.

Gluten

Steeds meer mensen blijken een vorm van glutenintolerantie te hebben of zelfs coeliakie. Coeliakie, gluten (tarwe) allergie, glutensensitiviteit…..vaak wordt er gedaan alsof het onzin is. In onderzoek in Wageningen dat door 3 wetenschappers is uitgevoerd, blijkt dat er een sterke toename van gluten in ons dagelijkse eten zit. Zozeer zelfs dat ze zich er zorgen over maken! Mensen consumeren nu beduidend meer tarwegluten dan vroeger. En dan niet de gewone tarwe, maar sterk geconcentreerde gluteneiwitten. Dit komt door een toepassing ‘vitaal gluten’ om een hogere opbrengst per tarwekorrel te krijgen. Bovendien neemt de consumptie van producten met tarwemeel sterk toe. Tarwe is goedkoop en praktisch voor de producten waar het in verwerkt zit. Het geeft een elastische structuur doordat het makkelijk bindt en het geeft snel een gevoel van vulling. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat moderne tarwevarianten, door teelt en veredeling, een groter aantal schadelijke deeltjes (immunogene epitopen) van de gluten bevatten dan de oude varianten. (Vandaar dus dat opa en oma er geen klachten van hadden, maar die aten ook echt niet zoveel tarwe als wij inmiddels. Zij hadden hun vetten bijvoorbeeld niet vervangen door dit soort koolhydraten). Kortom:

  • consumptie van tarwe is sterk toegenomen (het is in zoveel producten toegevoegd);
  • tarwe is in deze tijd zo ‘gemanipuleerd’ dat het meer geconcentreerde gluten bevat.

Kijk in mijn boodschappenlijst[1] voor alle glutenvrije meelsoorten, glutenvrij brood en crackers.

Saponines en lectines

Saponines in soja, peulvruchten, quinoa, aardappelen en pinda’s (zijn peulvruchten). Saponine is een zeepachtige stof die je vette celwand oplost en zo je cellen van je darmwand kapot maakt. Veel mensen merken dit doordat ze erg winderig worden van peulvruchten. Niet zongerijpte tomaten bevatten ook saponines evenals de zogenaamde nachtschade voedingsmiddelen (aubergine, aardappel, tomaat, paprika).

Lectines en saponines kun je afbreken door peulvruchten (linzen, kikkererwten, bonen, erwten) en aardappelen als volgt te bereiden

  • Peulvruchten goed wassen, niet alleen de gedroogde peulvruchten maar ook die al bereid zijn. Net zolang tot je geen schuim meer ziet
  • Op zo hoog mogelijke temperatuur en extra lang te koken langer dan op verpakking staat, en voorgekookte peulvruchten uit pot of blik nogmaals te koken. Een snelkookpan is hiervoor zeer geschikt.
  • Bij gedroogde peulvruchten tijdens het koken telkens het gevormde schuim goed afscheppen
  • In het kookwater natriumbicarbonaat (zuiveringszout te koop bij drogisterij), bonenkruid of een paar velletjes Kombu toe te voegen. Dit breekt lectines af!!!
  • Bij aardappelen kun je het saponine-gehalte verminderen door deze in kleinere stukken te snijden en even in water te laten staan voordat je ze gaat koken. Spoel dit water af en laat aardappelen in schoon water koken.

Phytaten en fytinezuur

Phytaten/ fytinezuur in granen en soja binden mineralen waardoor je deze uitpoept i.p.v. opneemt. Vegetariërs die hun eiwitten vooral uit deze bronnen eten kampen vaak met een tekort aan calcium, magnesium, zink en ijzer.

 

 

Histaminerijke voeding

Voeding die rijk is aan histamine verergeren bij hooikoorts al je klachten. Dit gebeurt overigens ook bij eczeem. En bij PDS-klachten zoals diarree.

Op de pagina van de natuurdietisten staat meer uitgelegd over het verband tussen histamine, je darmen en voeding.

In dit document staat een uitgebreid overzicht van histamine-rijke of prikkelende voeding en histamine-arme voeding die je goed kunt eten bij hooikoorts.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

 

Toegevoegde suikers

Toegevoegde suikers (in welke vorm dan ook) zijn dodelijk en verslavend. Glucose leidt tot vetopslag door het hormoon insuline. Wanneer je te veel suiker consumeert krijg je dus te veel vetopslag. Zie hier het recept voor de obesitas epidemie. Een epidemie die meer doden vergt dan het verkeer.

Het is moeilijk om suikerconsumptie te vermijden. Per dag krijgen we zo’n 95g ongemerkt binnen via allerlei producten uit de voedingsindustrie. 80% van alle fabrieksvoeding bevat toegevoegde suikers. Er zijn 30 verschillende namen voor suiker bedacht (o.a. alles dat eindigt op –ose) door de voedingsindustrie om ons op het verkeerde been te zetten. Fructose klinkt bijvoorbeeld gezond maar is het niet (wanneer het niet in de natuurlijke vorm verpakt zit zoals bij vers fruit). Fructose vervet je lever net zoals alcohol en het geeft een veel lagere energieopbrengst dan glucose. Vermijd dus High Fructose Corn Syrups, agave siroop glucose-fructose, etc. En drink gewoon water of kruidenthee i.p.v. frisdrank en sappen. Voor kinderen (en volwassenen) is bijvoorbeeld kruidenthee van zoethout zoals sterrenmix een prima vervanger van limonade en je kunt het zelfs gebruiken om gerechten iets zoeter van smaak te maken.

 

Suiker blijkt bovendien net zo verslavend te zijn als alcohol en cocaïne. Consumptie en zelfs de gedachte aan suiker veroorzaakt al een euforisch gevoel. Suiker triggert dopamine, de neurotransmitter die o.a. het gevoel van plezier wanneer we iets doen stimuleert. Het werkt echter net zoals bij andere verslavingen: je hebt er steeds meer van nodig om hetzelfde gevoel te bereiken.

Smaakversterkers

Deze beïnvloeden je beloningscentrum en werken verslavend. Je krijgt nooit genoeg van een met smaakversterkers bewerkte maaltijd of snack. Mijdt dus de E-nummers E620 t/m 625, MSG, ve-tsin en gistextracten. Je eet er daardoor ongemerkt te veel van. Bovendien werkt het hyperactiverend. Voeding is wetenschap geworden. Iedere kunstmatige toevoeging is een belasting voor lichaam en brein.

 

Conserveringsmiddelen

Vermijd conserveringsmiddelen en kunstmatige (smaak) verbeteraars! Alles wat in een verpakking zit en meer dan drie ingrediënten heeft is verdacht. Je zult kritisch het etiket moeten lezen om te kijken of er geen troep in zit waar je lijf uiteindelijk na een eerste shot niet blij van wordt. Schaf de app E-nummers aan en check de ingrediënten van de verpakkingen. Voedingsmiddelen bevatten onnodig toegevoegde schadelijke conserveermiddelen. Zoals bij voorverpakte voeding zoals kaas maar ook garnalen. Verse kaas van de kaasboer of verse vis van de visboer bevat dit niet. Conserveermiddelen behouden het product zelf niet alleen langer maar blijven ook in je lichaam niet afbreekbaar en richten daar allerlei schade aan. Zelfs schade in je brein omdat sommige conserveermiddelen en smaakversterkers neurotoxisch oftewel schadelijk voor je hersencellen zijn.

Producten in het schap van de supermarkt moeten onnodig lang goed blijven op de meest goedkope manier. Dus gebruikt de voedingsindustrie troep om te conserveren. Sowieso betekent conserveren minder voedingswaarde. Beste wijze is nog je voeding invriezen. Of fermenteren. Zoals zuurkool e.d. Dat vormt ook extra voeding voor je darmflora.

 

Koemelk, een anti-nutriënt die bijdraagt aan botontkalking

Moedermelk is de enige uitzondering die ik wèl aanraad en dan zo lang mogelijk: minimaal 6 maanden. Koemelk bevat van nature veel groeihormoon waarmee een kalf in een half jaar 300 kg moet gaan wegen. Eiwitketens van melk zijn voor de mens slecht te verdragen, slijmvormend. Caseïne kan de spijsvertering irriteren. Niet alleen Aziaten kunnen de melksuikers, oftewel lactose niet verteren. Ook veel Europeanen hebben hier last van. Bovendien vergt melk veel insuline om de glucose opneembaar te maken ondanks dat melk een redelijk lage glycemische index heeft. Hoge insuline niveaus zorgen ervoor dat je vet opslaat en vet niet kunt verbranden en er is een link met diverse kankervormen en hoge Insuline-like Growth Factor (IGF) niveaus in je lichaam.

Melk en sterke botten is bovendien helaas een mythe.  Door het hoge fosfor gehalte in melk onttrekt het zelfs calcium aan onze botten om in ons bloed de juiste ratio calcium en fosfor te handhaven. De gehaltes Fosfor en Calcium moeten in je bloed namelijk 1:1 zijn. Wordt dit verstoord door naar verhouding te veel fosforconsumptie dan reguleert je lichaam zichzelf door het calciumniveau in het bloed te verhogen door calcium aan je botten te onttrekken. Het is dus ook de logische verklaring waarom in een land als Nederland we ondanks de enorme melkconsumptie we toch wereldwijd in de top drie van hoogste osteoperose staan. Met zaden, groene bladgroentes, zeegroente, (groene) bonen, cacao, radijs, noten, broccoli, kool, zalm, garnalen, kelp, zeewier, waterkers, zalm, pijnboompitten, sesamzaad, zonnebloempitten, boerenkool, broccoli, asperges, eieren, kikkererwten, pseudo granen quinoa, boekweit en amaranth en linzen krijg je ook calcium binnen.

In plaats van koemelk kun je plantaardige melk gebruiken zoals amandelmelk, rijstmelk, havermelk, kokosmelk of combinaties daarvan. Bij diverse supermarkten en reformwinkels kun je verschillende merken kopen. Let daarbij vooral op dat er geen suikers (in welke vorm dan ook!) aan zijn toegevoegd of conserveringsmiddelen waar je lichaam niet op zit te wachten. Neem ook eens geiten-, kamelen- of schapenmelk. Of maak zelf amandelmelk.

 

7 Gouden tips OMEGA10 eetstijl

 

  1. Eet zoals de natuur het bedoeld heeft

Vermijd kant-en-klare producten uit pakjes, zakjes en alles wat in de fabriek gebakken is. Beperk het aantal eetmomenten. Eet en snack niet de hele dag door! 2 tot 3 maaltijden per dag is voldoende, het liefst zonder tussendoortjes! Alleen in het begin wanneer je echt moeite hebt om om te schakelen mag je maximaal 2 snackmomenten op een dag. (Let op alles wat calorieën bevat is eten, ook een sapje, glas frisdrank, Latte Macchiato, dropje, etc.)

 

  1. Beperk suiker en bewerkte koolhydraten

Als je je aan de Glycemische Lading van max 10 per portie houdt zit je goed. Alleen als je een keer zelf wat bakt zou ik gebruik maken van alternatieve suikers zoals stevia, xylitol, kokosbloesemsuiker of zoeten met dadels, bananen, appels gedroogd fruit. Koolhydraatbronnen met een lage Glycemische Lading hebben vaak hoge vitaminen & mineralen waardes dus voeden i.p.v. vullen. En ze bevatten veel minder anti-nutriënten.

 

  1. Varieer

Varieer door elke dag anders te eten, dan ontwikkel je ook geen overgevoeligheden en krijg je een gevarieerd palet aan voedingsstoffen binnen. Eet met de seizoenen mee en gebruik lokale vers geoogste producten. De tijdstippen en wat je eet pas je aan aan je dagprogramma. Dat kan dus ook van dag tot dag variëren. Je kunt ook de ene dag lekker veel eten om de volgende dag een dagje op rantsoen te gaan als je het sowieso te druk hebt om te eten of je spijs te verteren.

 

  1. Drink voldoende water

1,5 – 2 lr bulk drinken verdeeld over drie porties per dag. Begin ‘s ochtends met 3 glazen op lichaamstemperatuur al dan niet met citroen om je darmperistaltiek te stimuleren en je leverontgifting van de afgelopen nacht te ondersteunen.

 

  1. Eet minimaal 500 gram groente, voldoende eiwitten en bezuinig niet op vetten

Zorg dat je minstens 500gram groente per dag eet. Bij elke maaltijd, elk tussendoortje of snack houd je de optimale verdeling van eiwitten en vetten naast koolhydraten aan. Koolhydraten vormen max. 40% van je totaal calorie inname door met name groente te eten. Met daarnaast altijd iets van eiwitten en vetten. Ook voor een snack: groente/fruit met wat noten of kokos bijvoorbeeld.

 

  1. Gebruik kruiden en specerijen

Kruiden en specerijen bevatten geweldige smaakmakers die bovendien enorme gezondheidsvoordelen hebben. Er is meer dan zout, peper en nootmuskaat. Er zitten antioxidanten tussen, bioactieve stoffen, salvestrolen. Er zijn er bij die je spijsvertering helpen, je bloedsuikers reguleren, je stofwisseling stimuleren, je slaap bevorderen en ga zo maar door.

 

  1. Geniet!

Geniet van wat je eet, neem er de tijd voor. Ook voor de bereiding. Maak het gezellig en romantisch en vooral mindfull (en kauw goed en langzaam). Niet achter de tv, steek een kaarsje aan. Neem een gembertheetje tijdens het koken of zet een lekker muziekje op en geniet van het feit dat je nu meer tijd besteedt aan je eigen gezondheid door zelf te koken en langzaam te eten. Je bent het waard!

 

[1] Wil jij ook zo’n boodschappenlijst start dan jouw persoonlijke traject met een intake. Dan ontvang je deze. Maak nu direct een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking: Vrijblijvende kennismaking?

Delen is gezond 🙂Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin