Klinische Psycho-Neuro-Endocrino-Immunologie (kPNI) is de wetenschap die evolutionaire biologie, psychologie en moderne geneeskunde verbindt. De kennis die ik opdoe tijdens mijn opleiding tot klinisch PNI Therapeut gebruik ik om een totaalbeeld te krijgen van de achtergronden die geleid hebben tot de huidige klachten en symptomen. Oftewel wat is de oorzaak van de oorzaak van jouw klachten. En door vervolgens deze factoren aan te pakken.

Je kunt het lichaam als een totaalsysteem beschouwen waarin allerlei factoren elkaar beïnvloeden en een rol hebben in jouw vitaliteit. Zo is er in feite geen scheiding tussen lichaam en geest. Alles grijpt op elkaar in. Er is een continue wisselwerking tussen je stress- en vitaliteitssysteem, je spijsvertering, je immuunsysteem, je hormonen, je neurotransmitters, de werking van je brein en limbische systeem dat je emoties reguleert, etc. Zo kan een overactief immuunsysteem een oorzaak zijn voor vermoeidheidsklachten en/of allergieën. Het immuunsysteem kan overactief raken door verkeerde voeding. Je hormonen kunnen uit balans raken door verkeerde voeding en teveel chronische stress.

Naast optimale voeding heeft een lichaam ook beweging nodig. We zijn niet gemaakt om de hele dag stil te zitten achter een bureau, we zijn gemaakt om te bewegen. Hardlopen helpt in de behandeling van een depressie. Nuchter bewegen helpt om het bloedsuikergehalte te verlagen. Beweging hoort bij elke vorm van therapie. Het is de filosofie van kPNI, dat voeding, lichaamsbeweging en andere natuurlijke interventies klinisch waardevol zijn. We zeggen ook vaak dat we ergens last van hebben gekregen door onze genen. ‘Het zijn mijn genen’ hoor ik regelmatig. Nu blijkt dat 95% daarbij niet veroorzaakt wordt door de genen zelf maar door de omgeving waarin die genen leven en of deze genen wel of juist niet tot expressie komen. Voeding- en leefstijlinterventies kunnen een positieve invloed uitoefenen op ons (epi)genetische proces en daarmee onze chronische gezondheid. Stress speelt daarbij ook een grote rol. Stress is echter veel meer dan alleen psychische overbelasting; stress voor jouw lichaam kan ook zijn een ongezond dieet, te weinig lichaamsbeweging, een operatie, een niet bevredigende baan, chronisch tekort aan slaap en zowel ecologische als andere belastende factoren. Het achterhalen van de oorzaken van jouw stressfactoren is dus een cruciaal element in de PNI therapie.

OMEGA10 heeft de kennis in huis om vanuit de wetenschappelijke achtergrond van de voedingsgeneeskunde en de klinische Psycho Neuro Immunologie het precaire samenspel te overzien tussen je spijsverteringsstelsel, je hormoonstelsel, je immuunsysteem, je zenuwstelsel en je psyche. Deze kennis helpt mij de juiste diagnose te stellen en vervolgens een op jouw klachten afgestemd persoonlijk advies voeding en vitaliteit te geven.

Mijn expertise richt zich enerzijds op voeding, leefstijl en zo nodig suppletie. En anderzijds middels EFT Tapping op het verwerken van oude trauma’s, het bevrijden van belemmerende overtuiging en medisch onverklaarbare fysieke klachten. Waar nodig zal ik deskundigen in mijn netwerk adviseren die jou aanvullend helpen. Zoals bij het verwerken van oude trauma’s via EMDR of het aanleren van hartcoherentie als stress reductie programma. Of de begeleiding naar een nieuwe baan: Bite Coaching geeft begeleiding bij het maken van bewuste keuzes in je studie / loopbaan waarbij wordt uitgegaan van jouw persoonlijke (levens) motivatie. EMDR, hartcoherentie en Bitecoaching hebben mij fantastisch geholpen en kan ik met een gerust hart aanbevelen.

Wil je meer lezen over mijn werkwijze? Klik dan door op deze button:

Werkwijze
Delen is gezond 🙂Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin