“We kunnen niets afwijkends vinden, alles ziet er goed uit. U heeft last van het Prikkelbare Darm Syndroom, PDS. Leer er maar mee leven.” Komen deze woorden je bekend voor? Heeft jouw huisarts of maag-darm-leverarts ook naar jou deze onbevredigende woorden uitgesproken? En er misschien zelfs nog aan toegevoegd dat voeding, probiotica of prebiotica helemaal niet van invloed zijn? Welkom in de ‘club’. Graag reik ik jou een oplossing aan om jou te verlossen van PDS: darmtherapie.
Mijn verhaal: na dertig jaar ‘spastische darm’ eindelijk klachtenvrij
Ik kreeg vijftig jaar geleden te horen dat ik een ‘spastische darm’ had (zo werd PDS vroeger genoemd). En dat daar verder niets aan te doen was. Ik was toen 11 jaar. Mijn moeder kreeg dezelfde diagnose. Bij haar waren de klachten vele malen erger. Dertig jaar lang heb ik geprobeerd ermee te leven. Totdat ik na een derde burn out stopte met mijn vorige baan en me totaal ging omscholen en me ging verdiepen in de kracht van voeding op je gezondheid. Voeding was en is nog steeds mijn favoriete onderwerp. Ook als enthousiaste thuiskok. Tijdens mijn opleiding tot orthomoleculair therapeut besloot ik de voedingsadviezen vanuit de evolutionaire geneeskunde eerst zelf uit te proberen. En wat bleek: ik raakte niet alleen 10% lichaamsgewicht kwijt maar raakte ook verlost van mijn ‘spastische darm’ en werd verrijkt met een heerlijke dosis energie. Mijn man kon met de nieuwe eetstijl die we ons eigen hadden gemaakt stoppen met de histamine-remmende medicatie die hij kreeg voor zijn elk jaar heftiger wordende hooikoorts aanvallen. En hij had geen obstipatie problemen meer. En dat alles terwijl ik lekkerder at dan ooit. Want lekker eten is mijn lust en mijn leven.
Dit moeten meer mensen ervaren dacht ik 10 jaar geleden. En startte mijn eigen praktijk in voedingsgeneeskunde.
Orthomoleculair Darmtherapeut gespecialiseerd in Prikkelbare Darm Syndroom
Toen ik mijn nieuwe cliënten met voeding- en leefstijl ging begeleiden bleek dat velen problemen hadden met hun vertering, en allerlei maag- en darmklachten hadden. Daarom ben ik verder opgeleid in de darm-microbiologie en inmiddels gediplomeerd, deskundig en ervaren darmtherapeut. Een darmtherapeut kijkt verder waar de huisarts en MDL-specialist geëindigd zijn. Door het complete plaatje mee te nemen vanuit de darm en de persoonlijke eet- en leefstijl onder de loep te nemen kan ik als darmtherapeut een effectief persoonlijk darmtherapieplan ontwikkelen. Met daarin individuele adviezen omtrent welke voeding de klachten verminderen, welke voeding (tijdelijk) moet worden weggelaten. En wat juist moet worden toegevoegd aan het eet- en drinkpatroon! Want daar gaat het bij de meeste Nederlanders mis heb ik gemerkt. Maar ik adviseer ook welke leefstijl leidt tot een verbetering van de haperende spijsvertering en darmwerking. En welke supplementen en medicatie gewenst zijn om de gehele spijsvertering en het darmmicrobioom weer in balans te krijgen. Deze individuele adviezen zijn gebaseerd op grondig en compleet onderzoek. Dat veel en veel verder gaat dan wat u als PDS-patiënt van uw arts gekregen heeft. Als darmtherapeut laat ik namelijk (via gerenommeerde laboratoria in Duitsland waar ik mee samenwerk) het complete darmmicrobioom onderzoeken in ontlastingstesten en ademtesten. Uit deze onderzoeken krijg je ook inzicht in de kwaliteit van uw spijsvertering, de kwaliteit van het immuunsysteem in uw darmwanden en kan de gevoeligheid worden bepaald die u heeft op bepaalde voeding. Door dit allemaal gedetailleerd en grondig in kaart te laten brengen kun je niet alleen een antwoord krijgen op de vragen wat de reden is van jouw PDS-klachten. Maar kun je hiermee ook een goed plan ontwikkelen om een einde te maken aan al die vervelende PDS-klachten. Net zoals ik dat voor mezelf, en daarna voor honderden cliënten heb gedaan.
Diagnose PDS is een verlegenheidsdiagnose
Wekelijks melden nieuwe cliënten met typische PDS-klachten en verhalen zich in mijn praktijk voor voedingsgeneeskunde en darmtherapie aan. Ze hebben last van een opgeblazen buik, diarree, obstipatie, of juist wisselende ontlasting, maagzuur oprispingen, boeren veel, winden veel, slijm bij de ontlasting, allergische reacties op voeding, frequent buikpijn, voelen zich regelmatig ziek, moe en lusteloos. Ze hebben diverse artsen bezocht, te beginnen bij de huisarts, maar ook de maag-darm-lever specialist door wie ze uitgebreid onderzocht zijn. Ze hebben allerlei onderzoeken gehad maar er is niets afwijkends gevonden in hun darmen. En toch hebben ze behoorlijke klachten. En dus kregen ze de diagnose PDS, wat staat voor Prikkelbare Darm Syndroom. En dan? Proberen ermee te leven? Nee dus. Dat is namelijk ook gewoon niet te doen. Want vaak worden de klachten in verloop van tijd namelijk erger.
De artsen spreken over somatische klachten omdat er lichamelijke klachten zijn die zij niet kunnen verklaren op basis van het beperkte onderzoek dat zij doen. Namelijk een scopie maken waarbij ze alleen met een cameraatje bekijken of de darmwand er op het oog gezond uit ziet. Wanneer de darmwand er gezond uit ziet (zonder cystes, poliepen, fistels of ontstekingen) kan een arts je klachten niet verklaren en krijg je de verlegenheidsdiagnose Prikkelbare Darm Syndroom, PDS.
Vier typen PDS, welk type heb jij?
Er is niet 1 soort PDS. Je hebt verschillende subtypes die ieder hun eigen specifieke klachten hebben. En die logischerwijs ook bepalend zijn voor de juiste aanpak.
Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is een chronische functionele maag-darmaandoening die wordt gekenmerkt door buikpijn en veranderde darmgewoonten. Hetzij wat betreft de vorm van de ontlasting, hetzij wat betreft de frequentie. Die ten minste 6 maanden aanhoudt zonder dat aantoonbaar kan worden gemaakt dat er fysieke ‘schade’ waar te nemen is aan de maag- en/of darmwanden. Oftewel uit een scopie kan met het blote oog niet verklaard worden wat de reden van de klachten is. Omdat de darmwanden er gezond uit zien.
Volgens de Rome IV criteria kan PDS worden onderverdeeld in vier types, diarree-dominante PDS (IBS-D), constipatie-dominante PDS (IBS-C), gemengde PDS (IBS-M), en niet-geclassificeerde PDS (IBS-U), gebaseerd op de belangrijkste symptomen van de patiënt.
Risico-factoren PDS
Het is moeilijk om wereldwijd precies vast te stellen hoeveel mensen er last hebben van PDS door het gebrek aan biomarkers die in bloed of ontlasting kunnen worden aangetoond, maar huidige schattingen suggereren dat ongeveer 5-10% van de bevolking in de meeste landen eraan lijdt. Dat betekent dat alleen al in Nederland er tussen de 900.000 en 1,7 miljoen mensen met PDS-klachten rondlopen. Dan is het toch niet te bevatten dat er door de reguliere geneeskunde nog steeds wordt gezegd dat er niets aan te doen is en dat je er maar mee moet leren leven?
De prevalentie van PDS is hoger bij vrouwen dan bij mannen. Het treft mensen in alle leeftijdsgroepen, met een begin van de symptomen voor 35 jaar bij 50% van de patiënten en een daling bij patiënten ouder dan 50 jaar. Risicofactoren zijn onder andere een jongere leeftijd, eerdere maagdarminfecties en stressvolle gebeurtenissen (figuur 1).
Figuur 1: Risicofactoren PDS
In bovenstaande figuur staan de risicofactoren die bijdragen aan het PDS mooi in beeld gebracht. Deze factoren zijn bepaald aan hand van uitgebreid wetenschappelijk onderzoek. Deze uitgebreide review uit 2023 kun je hier zelf nalezen.
- Angst en depressie. Uit onderzoek weten we dat er een relatie bestaat tussen angst en depressieve klachten en het Prikkelbare Darm Syndroom. En ik ben ervaringsdeskundige op dat gebied. Ik besteed daarom in mijn aanpak ook aandacht voor de depressieve gevoelens en angsten die zowel oorzaak als gevolg kunnen zijn bij PDS. Hiervoor gebruik ik de wetenschappenlijk bewezen effectieve methode van EFT Tapping, dat staat voor Emotional Freedom Techniques. Waarover verderop in dit blog meer.
- Darmmicrobioom. De samenstelling van je darmmicrobioom heeft een grote invloed op je PDS-klachten. Ontlastingsonderzoek op basis van PCR genmateriaal kan jouw darmmicrobioom gedetailleerd in kaart brengen. Waarmee ik als darmtherapeut een effectief darmtherapieplan kan ontwikkelen om je darmmicrobioom weer gezond te maken. Het beïnvloeden van je darmmicrobioom middels voeding en leefstijl is één van de belangrijkste pijlers van mijn succesvolle aanpak van het Prikkelbare Darm Syndroom.
- Gastro-intestinale infecties. Oftewel ontstekingen in je maag-darmkanaal. Een voedselvergiftiging in het verleden kan nog steeds een behoorlijke impact hebben op je huidige klachten. Deze kunnen bijvoorbeeld permanent de peristaltische schoonmaakbewegingen van je dunne darm beschadigen. Waardoor je een overgroei van goede darmbacteriën in het verkeerde deel van je darm oploopt. Namelijk in je dunne darm. Daar waar jij je voedsel behoort op te nemen. Die bacteriën gaan dan met jouw voedsel aan de haal. Zij fermenteren die voeding in je dunne darm zodat je flink last hebt van de enorme gasontwikkeling in je dunne darm. En dat is echt pijnlijk. En zichtbaar. Je hebt een buik alsof je zwanger bent. En, deze bacteriën kapen jouw voeding die jij niet kunt opnemen in je bloed en kun je dus voedingstekorten oplopen.
- Stress. Stress zorgt ervoor dat al je organen die met spijsvertering te maken hebben worden uitgezet door het sympathische zenuwstelsel. Waardoor alles minder wordt en je vertering gaat haperen. Minder aanmaak van spijsverteringsenzymen, minder maagzuur waardoor het eten veel langer in je maag blijft zitten en je gaat opboeren, minder peristaltische bewegingen van je hele spijsverteringskanaal zoals de maag, je darmen. Of soms een enorme diarree-aanval bij heftige stress. Want je lichaam moet nu voorrang geven aan het zien te overleven en wil even geen energie verspillen aan je spijsvertering. Dus gooit je lichaam je eten er zo snel mogelijk weer uit. Maar stress zorgt er ook voor dat je darmbacteriën zich binnen 20 minuten anders gaan gedragen. Cortisol in je darmen heeft ook impact op de miljarden darmbacteriën in je darmen. In mijn darmtherapie ga ik dan ook geregeld in op stress en wat je eraan kunt doen om ervoor te zorgen dat je maag-darmkanaal daar niet de dupe van wordt.
- Jonger dan 50 jaar. PDS komt vooral voor bij jongeren
- Sekse, PDS komt wat meer bij vrouwen voor. Maar wel degelijk ook bij mannen, alleen wat minder.
- Somatische symptomen. Hiermee worden lichamelijk ‘onverklaarbare’ klachten als buikpijn bedoeld die de arts niet heeft kunnen verklaren aan de hand van een endoscopie.
- Operaties in het buikgebied. Wanneer je in het verleden geopereerd bent aan je spijsverteringsorganen of daar in buurt kan dit PDS-klachten tot gevolg hebben.
- Buikvet drukt op je spijsverteringsorganen en beïnvloedt de werking hiervan nadelig.
- Diverticulose, divertikels in de darm geven aanleiding tot veel PDS-klachten. Een andere eet- en leefstijl kan divertikels doen verminderen en zelfs laten verdwijnen zo heb ik ervaren bij cliënten. En daarmee de klachten die deze divertikels veroorzaakten.
De balans van het darmmicrobioom is cruciaal
Het darmmicrobioom bestaat uit verschillende soorten darmmicro-organismen. Hele kleine maar krachtige beestjes die samen een prachtige dierentuin vormen met hele belangrijke functies voor de gastvrouw of gastheer. Allerlei bacteriën, archaea, virussen, schimmels en parasieten, leven naast elkaar in onze darmen. Met name in onze dikke darm en in beperkte mate in onze dunne darm. Dit darmmicrobioom beïnvloedt de stofwisseling van hetgeen we eten, het metabolisme van de medicijnen die we gebruiken, zorgt voor het behoud van de kwaliteit van de darmslijmvliesbarrière, reguleert ons immuunsysteem en geeft bescherming tegen schadelijke microben die we met ons eten en drinken nou eenmaal onvermijdelijk binnenkrijgen. Hoewel tot nu toe slechts ongeveer een derde van de bacteriesoorten is geïdentificeerd, bestaat het maagdarmkanaal voornamelijk uit Firmicutes (64%), Bacteroideten (23%), Proteobacteriën (8%) en Actinobacteriën (3%).
Een onevenwichtige darmmicrobioom kan leiden tot een zogenaamde darmdysbiose. Dit is een disbalans in gezonde en schadelijke microben. Wat veroorzaakt wordt door het verlies of de overgroei van een bepaald type bacterie, genetische mutaties of een verminderde diversiteit van de verschillende soorten darmbacteriën. Hoe groter de diversiteit van de verschillende soorten darmbacteriën, hoe gezonder en vitaler de gastvrouw/gastheer is, zo weten we uit onderzoek. Het gaat daarbij om twee componenten: rijkdom en gelijkmatigheid. Rijkdom verwijst naar het totale aantal verschillende microbiële soorten die aanwezig zijn in de darm. Gelijkmatigheid beschrijft hoe gelijkmatig de microben verdeeld zijn.
Een disbalans in darmmicrobioom leidt tot Prikkelbare Darm Syndroom en andere ziekten
Zelfs kleine verstoringen in het darmmicrobioom kunnen ontstekingen veroorzaken, waardoor oxidatieve stress (te veel vrije radicalen veroorzaken dan een beschadiging aan gezonde weefsels en cellen in ons lichaam, wat leidt tot ongecontroleerde celdelingen, snellere lichaamsveroudering en een grotere kans op gezondheidsklachten), verhoogde doorlaatbaarheid van de darmwand (dit wordt ook wel lekke darm genoemd) en mogelijk kunnen dan darmbacteriën, gisten, schimmels, virussen in het bloed terechtkomen en door het lichaam verspreid raken met alle gevolgen vandien.
Bacteriële of virale infectie vaak het begin van PDS-klachten
Er is aangetoond dat veranderingen in het darmmicrobioom een relevante rol spelen in de activatie van het immuunsysteem en in de kwaliteit en doorlaatbaarheid van de darmbarrière. Dit schadelijke mechanisme wordt vooral gezien in de ontwikkeling van post-infectieuze PDS (PI-IBS). Een acute infectieuze gastro-enteritis (voedselvergiftiging of buikgriep) of een lichamelijke virale infectie die gevolgd wordt door de opkomst van PDS symptomen. Deze PDS-klachten ontstaan pas enige tijd nadat je de infectie hebt opgelopen, 6-18 maanden na de acute infectie. Bij patiënten zonder eerdere PDS-klachten. Herken je dat? Denk maar eens goed na of jij een hele tijd geleden een voedselvergiftiging hebt gehad , een buikgriep of een heftige virus infectie hebt gehad waarna jij na verloop van tijd buikklachten ontwikkelde. Hier kan tot wel anderhalf jaar tussen zitten voordat je buikklachten ontwikkelt!
SIBO komt bij ruim 30% van PDS patiënten voor
In mijn praktijk zie ik veel cliënten die enige tijd na een voedselvergiftiging een SIBO hebben opgelopen. SIBO is de afkorting van de Engelse term voor bacteriële overgroei van de dunne darm (Small Intestines Bacterial Overgrow). Artsen kennen dit fenomeen echter nauwelijks tot niet en geven hen de diagnose PDS.
SIBO is een aandoening die gekenmerkt wordt door abnormaal hoge concentraties van bacteriën in de dunne darm, met als voornaamste symptomen buikpijn, een opgeblazen gevoel en diarree Ook obstipatie komt voor. Of wisselende ontlasting. Dit heeft te maken met het type bacterie of microbe dat teveel aanwezig is in de dunne darm. Zijn dat de zogenaamde methanogenen dan veroorzaken die obstipatie omdat de peristaltiek door methaangas wordt vertraagd. Een meta-analyse van 25 studies met 3.192 PDS patiënten en 3.320 controles toonde aan dat SIBO bij PDS maar liefst 31% was!
Vandaar dat ik me niet alleen gespecialiseerd heb in de behandeling van PDS maar ook in die van SIBO. Daarvoor heb ik internationale opleidingen gevolgd bij de Amerikaanse en Australische artsen die zich op SIBO gespecialiseerd hebben.
Heel je Darm, Heel je Leven met jouw persoonlijke darmtherapie
Mijn aanpak om je darmen te helen bestaat uit 3 belangrijke onderdelen om de belangrijkste risico-factoren en dus oorzaken van PDS aan te pakken:
- Intake. Belangrijk voor een goed behandeltraject is dat we goed van start gaan met een complete intake waarbij we niets over het hoofd zien. Ik stuur je minimaal twee weken voor je afspraak een uitgebreide vragenlijst, een symptomen-checklist en een voedingsdagboek toe. In dit voedingsdagboek noteer je gedurende 1 week niet alleen exact wat en wanneer je eet en drink. Maar ook je slaap, je energie- en stresslevels en wanneer je klachten en ontlasting had. Aan de hand van de ingevulde intakelijsten hebben we dan een intakegesprek van maximaal 90 minuten.
- Onderzoek. Aan het einde van de intake heb ik vaak een hypothese over wat er bij jou aan de hand kan zijn en wil ik dit ‘bewijzen’ dan wel uitsluiten met behulp van onderzoek bij laboratoria. Ik werk samen met een gerenommeerd Duits lab dat grondig onderzoek kan doen. Ik bespreek met jou welke onderzoeken ik denk dat nuttig zijn om te doen. En wat de kosten daarvan zijn. Als jij hiermee akkoord gaat vraag ik de onderzoeken aan en deze krijg jij thuis gestuurd. Ontlasting-, urine- en ademtesten kun je zelf thuis afnemen en in de speciale medische enveloppen opsturen naar het lab. Voor bloedafnames maak je online een afspraak om bloed te prikken bij een locatie bij jou in de buurt. Na inzending krijg ik de uitslagen binnen en wordt de factuur rechtstreeks door het lab naar jou gestuurd. Ik reken daar geen opslag op, noch krijg ik hierover een financiële tegemoetkoming.
- Darmtherapieplan met stapsgewijze coaching op het gebied van:
- Voeding
- Suppletie tekortkomende nutriënten
- Prebiotica, postbiotica, synbiotica en probiotica
- Antibiotica
- Leefstijl
Aan de hand van de onderzoeksuitslagen ontwikkel ik een compleet op schrift uitgewerkt darmtherapieplan. Per fase van het plan hebben we een consult afspraak om jou te begeleiden met deze voor jou persoonlijk uitgewerkte adviezen. Adviezen op het gebied van voeding, supplementen, medicatie èn leefstijl. Om het succes van de darmtherapie te meten zijn niet alleen vermindering van klachten belangrijk maar worden ook diverse onderdelen van de eerder uitgevoerde microbioomonderzoeken na het uitvoeren van de therapie herhaald.
Optioneel kun je er aanvullend voor kiezen om ook jouw stress als de belangrijke risicofactor voor PDS aan te pakken met EFT Tapping. Ik ben namelijk naast orthomoleculair darmtherapeut ook EFT practitioner. Door zowel de fysieke als de psychische componenten en risicofactoren van PDS complementair te behandelen wordt een succesvolle basis voor een effectieve aanpak van PDS gelegd.
- Emotional Freedom Technique om je van je chronische stress, negatieve emoties en belemmerende overtuigingen te bevrijden.
Vrijblijvende telefonische kennismaking
Wil je weten wat ik voor jou en jouw Prikkelbare Darm Syndroom kan betekenen? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvende telefonische kennismaking van 15 minuten. Daarin kunnen we afstemmen wat jouw klachten zijn en wensen en beperkingen t.a.v. de behandeling.
Mijn behandelingen verlopen grotendeels via Zoom-consulten waardoor mijn clientèle zich door heel Nederland bevindt. Uiteraard kun je ook in mijn praktijk in Oegstgeest afspreken als je daar de voorkeur voor hebt.
Contact