Paasontbijt support je energie, weerstand en darmen

Paasontbijt vol nutriënten

De schappen van de supermarkten staan al weken vol met vrolijke Paasproducten. Alleen als ik de ingrediëntenlijst bestudeer van al deze verleidingen word ik daar als darmtherapeut niet zo vrolijk van. Nu hoor ik je al zeggen: “ja, maar je mag toch ook wel eens iets lekkers?” Tuurlijk! Dus wat als je heerlijke Paasontbijt ook nog eens een geweldige boost voor je energie, je weerstand en je darmen is?

Toen ik net mijn heerlijke after-strandwandeling maaltijd op mijn bord zag stralen dacht ik: dat ziet er nog eens uit als een vrolijk Paasontbijt! En vooral een ontbijt, brunch of lunch die echt fantastisch lekker is! Bovendien boordevol zit met waardevolle voedingsstoffen zoals eiwitten, laag-glycemische koolhydraten, vitaminen, mineralen, vezels, probiotica (goede darmbacteriën) en prebiotica (voeding voor die dierbare wezentjes in onze buik). Kortom iets waar je in alle opzichten helemaal vrolijk van wordt. Dus heb ik nog even snel deze blog in elkaar gezet met het recept. Alleen vermoed ik dat de ingrediëntenlijst niet bij iedereen standaard in het keukenkastje staat. Excuses daarvoor. Maar sla het daarom niet direct over! Want: Red je het niet om deze energie boost voor Pasen op tafel te zetten doe dat dan gerust later wanneer je wel de ingrediënten hebt aangeschaft! Want dit is namelijk ook een fantastische pre- en post vaccinatie maaltijd!

Prik? Dan ook support van voedingsstoffen

Uit onderzoek is gebleken dat bij vaccinatie je lichaam voedingsstoffen nodig heeft om het lichaam goed te laten reageren. Logisch, je immuunsysteem wordt immers geprikkeld om actief te worden. Prof. Margaret Rayman hoogleraar Voedingsgeneeskunde aan de Universiteit van Surrey en prof. Philip Calder hoogleraar Voedingsimmunologie aan de Universiteit van Southampton hebben een goed onderbouwde visie op welke voedingsstoffen je lichaam nodig heeft om het immuunsysteem te ondersteunen bij vaccinaties. Het gaat daarbij om:

  • Vitamine D (zorg voor een minimaal niveau in je bloed van 75nmol/l vit D, laat dit bij je huisarts testen en suppleer zo nodig flinke dosissen vit D
  • Selenium (vitamine D en Selenium kunnen de beschermingsduur na vaccinatie verlengen)
  • Vitamine C
  • Zink
  • Vitamine A

Als darmtherapeut kan ik je vertellen dat onze darmmicrobiota een cruciale rol hebben in het trainen van ons immuunsysteem. Dus adviseer ik je ook je darmmicrobioom goed te houden. Dat doe je met probiotica, prebiotica. En met stoffen die je darmslijmvliezen in standhouden opdat die gezondheidsbevorderende bacteriën zicht ook goed kunnen hechten aan je darmwand.

Tips om je vitamine D status te verbeteren zijn:

  • Zonlicht op onbeschermde blote huid (mits je huid dit verdraagt want, let er wel op dat je niet verbrandt, dus niet langer dan 15 minuten en niet in een te felle zon midden in de zomer)
  • Voeding:
    • Levertraan
    • Vette vissoorten
    • Eieren, kaas, boter
  • Extra suppletie op oliebasis, dosering afhankelijk van bloedwaardes, zon en huid:
    • 20-40 nmol/l : 55 mcg – 2.200 IE
    • 40-60 nmol/l : 45 mcg – 1.800 IE
    • 60-80 nmol/l : 25 mcg – 1.000 IE
    • 80-100 nmol/l : 10 mcg – 400 IE

Boost je energie, weerstand en darmen met voedingsstoffen

Dit heerlijke (Paas)ontbijt bevat alles om je energie, weerstand en je darmen te ondersteunen. Met macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten), vele micronutriënten (vitaminen, mineralen, vezels, bio-actieve stoffen zoals polyfenolen en andere antioxidanten) en nog eens probiotica (10miljard Lactobacillus acidophilus NCFM) en prebiotica. Bovendien zitten er ook nog voedingsstoffen in om je (darm)slijmvliezen in stand te houden.

Ingrediënten 4 personen

375g bevroren mango (= 1/2 zak LIDL diepvries)

3 bio bananen

1 grote navelsinaasappel (bio)

1 theelepel vezelcomplex Nutrivian*

1 theelepel acaciavezels**

4 maatlepels Nutrimonium***

250ml rijst-kokosmelk

250ml kefir

1 beker Skyr naturel

4x handvol walnoten

4x handvol acaciabessen

4x handvol paranoten grof gehakt

4x handvol granola (Dorset cereals Berry Granola)

Doe de eerste 8 ingrediënten (tot het streepje) in een blender en maak hier een smoothie van. In een diep bord verdeel je de beker Skyr in 4 porties over de diepe borden en smeer dit een beetje uit. Daaroverheen giet je de smoothie. Vervolgens strooi je de walnoten, bruine amandelen, de incabessen en de granola erover. Uiteraard kun je dit gerecht nog verder opvrolijken met stukjes appel, bosfruit, kokosrasp of wat je zelf maar lekker vindt.

*) Nutrivian Vezelmix bevat een mix van psyllium-, inuline-, acacia-, erwten- en konjacvezels.

**) Acaciavezels zijn een fantastische voedingsbron voor hele belangrijke bacteriën die je darmslijmvliezen onderhouden.

***) Nutrimonium (original) van Metagenics vind ik een ideale ‘meer-dan-multi’ voor jong en oud die je in allerlei gerechten kunt ‘verstoppen’. Je koopt het in zakjes (ideaal voor op reis of voor ouderen) of in een grote pot waar 56 porties in zitten. Er is ook een FODMAP vriendelijke variant voor diegene die bezig zijn met het FODMAP dieet. Mijn vader van 95 die inmiddels in een verzorgingstehuis woont, gebruikt elke ochtend 1 zakje in een glas water geroerd bij het ontbijt. De verzorging vraagt mij telkens om nieuwe zakjes wanneer de voorraad op is. Want mijn vader is wel een heel sterk baasje die alle virussen heeft doorstaan.

Via de webwinkel nutri-super.com kun je erg veel voedingsmiddelen die ik noem zelf online bestellen. Dat scheelt een hele zoektocht en je krijgt alles de volgende dag thuis geleverd. Gebruik daarbij bij het aanvragen van een account de registratiecode die recht geeft op korting: PBORG80.

 

Delen is gezond 🙂Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin