Lezing over relatie darmen en brein: Stemmen uit je Darm

FoodpassionistasBreinBuik

 

Het wordt echt de hoogste tijd dat we onze oude vijanden als nieuwe vrienden gaan behandelen. Waar ik het over heb? Over de ontelbare hoeveelheid bacteriën die in en op ons lichaam leven. En dat zeg ik niet alleen vanuit mijn ‘gutfeeling’. In goed Nederlands: mijn buikgevoel. Dit wordt ook ondersteund vanuit wetenschappelijk onderzoek dat zich de afgelopen jaren steeds meer is gaan richten op dit ongelofelijk slimme volkje. Zij blijken de bijna magische link mede vorm te geven: onze ‘darmen brein as’. Als ervaringsdeskundige, darmtherapeut en als enthousiasmerende bron van kennis geef ik hier lezingen over.

 

Buikgevoel bestaat echt: Buik-Brein-As

Fascinerend vind ik het: ons buikgevoel. Het probeert je altijd een belangrijke boodschap te vertellen. Ook al hebben we er niet altijd een luisterend oor voor. Ons buikgevoel blijkt tot stand te komen door een link tussen ons brein en onze buik. Er blijkt een ware snelweg te lopen vanuit je darmen richting je brein. En vice versa. Via deze darmen-brein-snelwegen worden allerlei boodschappen en belangrijke signaalstofjes vervoerd die van invloed zijn op hoe we ons voelen en gedragen. Dit wordt ook wel de Gut-Brain-Axis oftewel Darmen-Brein-As genoemd.

In 2011 verschenen er meerdere onderzoeken die een helder beeld geven van het tweerichtings communicatie netwerk tussen onze buik en ons brein. Deze informatie flow blijkt zowel bottom-up (vanuit buik richting je brein) als top-down (van brein naar je buik) te werken. De Darmen-Brein-As omvat een netwerk waarbij je zenuwstelsel, je hormonen en je immuunsysteem van invloed zijn.

De laatste ontwikkelingen laten nu inzien hoe (bijna) ongelofelijk waardevol daarbij de rol van je darmflora is. Met darmflora bedoel ik de bacteriën, virussen, schimmels, parasieten etc. die tezamen met hun genen je darmmicrobioom vormen.

De afgelopen 7 jaar is er erg veel onderzoek verricht naar het effect van ons darmmicrobioom.  Door zeer veel verschillende disciplines. Niet alleen de maag-darmspecialisten. Ook de psychologie, immunologie, oncologie en microbiologie houden zich er mee bezig. We kunnen nog veel meer baanbrekend onderzoek verwachten uit deze hoek de komende jaren!

 

Bacteriën doen meer dan dat we voor mogelijk hebben gehouden

In de lezing die ik over dit onderwerp geef, laat ik zien hoe de snelwegen tussen onze buik en brein lopen. Jouw darmbacteriën blijken een grote invloed te hebben op wat er op die snelwegen rijdt.

Bacteriën blijken dingen in ons lichaam te kunnen doen die we nooit voor mogelijk hebben gehouden. Namelijk bacteriën:

  • breken voedingsstoffen af die onze dunne darm niet kan verteren;
  • helpen bij het maken van vitaminen zoals vitamine K en de B-vitamines;
  • regelen onze stofwisseling, ons metabolisme (bepaalde bacteriën zorgen bijv. voor vettoename en dus obesitas);
  • bepalen het setpoint waarop we een ontsteking krijgen;
  • reguleren ons immuunsysteem, ze trainen het en helpen het immuunsysteem om onderscheid te maken tussen wat van ons is en niet van ons (en dus mogelijk schadelijk);
  • maken uit de resten van ons voedsel waardevolle energie waarmee ze de darmcellen voorzien opdat deze zich eens in de 7 dagen kunnen vernieuwen;
  • breken bepaalde voedingscomponenten af waar we last van kunnen hebben zoals lactose (melksuiker);
  • beïnvloeden de transcriptie van ons genenpakket, ons genoom. Voorbeelden hiervan zijn o.a.:
    • De zogenaamde genexpressie voor de aanmaak van serotonine (een geluksstofje in je hersenen) wordt erdoor bevorderd.
    • De aanmaak van een factor die ervoor zorgt dat we nieuwe hersencellen, neuronen aanmaken.

Oftewel de bacteriën in onze darm bepalen mede hoe we ons voelen en of we nieuwe hersencellen aanmaken. Hoogste tijd dus dat we onze bacteriën gaan koesteren.

 

Bacteriën. Het zijn net mensen. Maar dan een stuk sneller.

Bacteriën zijn eigenlijk net mensen: Ze hebben voeding nodig anders gaan ze dood. Krijgen ze ongezond te eten? Dan leidt dat ook tot ziekmakende bacteriën. Wanneer ze met velen zijn, vormen ze een sterke verdediging tegen indringers. Er zijn er bij die 112 bellen en de nodige hulp van ambulance, brandweer, politie of zelfs militair geschut kunnen inschakelen (oftewel ons immuunsysteem met hulptroepen).

Ze praten met elkaar en kunnen elkaar beïnvloeden. Ze hebben de neiging zich terug te trekken in kasteelvestingen van waaruit ze zich beschermd weten tegen aanvallen van buitenaf. De criminele bewoners kunnen daarbij de goedbedoelde burgers brainwashen en hun gedrag laten veranderen. Ze kunnen vriend of vijand zijn. Dat heeft niet alleen met het type te maken. Ook met de hoeveelheid. Het gaat om de onderlinge verhoudingen. En ze poepen net als mensen. Dus produceren ze stoffen waar wij weer iets mee moeten om te voorkomen dat er een enorme mesthoop ontstaat met alle gevolgen vandien.

Kortom het zijn net mensen. Met 1 groot verschil: Bacteriën hebben slechts 20-25 minuten nodig om een volgende generatie op de wereld te zetten. Daar hebben wij minstens 20-25 jaar voor nodig. In 25 jaar creëren de micro-organismen 500.000 nieuwe generaties met de daarbij behorende slimme mutaties. Zelfs een dode bacterie kan nog zijn genen overdragen op een levende bacterie. En 98% van de genen in ons lichaam zijn niet afkomstig van onze voorouders. Maar van ons microboom. Zij hebben in totaliteit ruim 1 miljoen genen. Wij slechts 23.000. Vreemd idee, toch? Snap je nu wat een impact de bacteriën op onze gezondheid hebben? De prestaties en het aanpassingsvermogen van deze zogenaamde primitieve levensstructuurtjes blijken verreweg superieur aan die van ons mensen.

 

Relatie darmbacteriën en aandoeningen

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat er een verband is tussen de samenstelling van je microbioom en het risico op vele aandoeningen zoals:

  • Obesitas, Metabool Syndroom en Diabetes type 1 en 2;
  • ADHD en autisme;
  • Depressie en angststoornissen;
  • Neurodegeneratieve ziektes als Alzheimer en Parkinson;
  • Energieproblemen zoals extreme vermoeidheid en Burn out;
  • Coeliakie, ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa en Prikkelbare Darm syndroom
  • Immuunsysteem gerelateerde aandoeningen waarbij het immuunsysteem niet juist reageert en leidt tot ontstekingen en allergische reacties. Dit omvat een heel scala aan aandoeningen van acne, astma, eczeem tot en met auto immuunziektes.

 

Vorming van je bacteriën in en op je lichaam

Onze bacteriën hebben dus een geweldig belangrijke rol. Dan is het goed te weten hoe jouw darmbacteriën zich hebben ontwikkeld en waar ze door beïnvloed worden. De ontwikkeling van je darmflora begint al bij de geboorte zelf. Hoe cruciaal de darmflora van je moeder is geweest voor die van jou, hoe je geboren bent (keizersnede of vaginale geboorte), of je borst- of flesvoeding hebt gehad, in wat voor omgeving je bent opgegroeid en wat je te eten hebt gehad. Of je infecties hebt gehad, antibioticakuren (vooral in de eerste twee jaren van je leven zijn deze desastreus voor de ontwikkeling van een gezond darmmicrobioom). En ga zo maar door. Tot en met ons veranderend eet- en leefpatroon wanneer we ouder worden.

Trauma’s voor je microbioom

Darmbacteriën weten te overleven onder moeilijke omstandigheden. De doorstaan soms de zure maag, galzouten, gebrek aan zuurstof, concurrerende microben en natuurlijke afweerstoffen zoals zuren en waterstofperoxide die door de darm wordt gevormd. De bacteriën worden overspoeld door suikerrijk voedsel, beschadigde vetten, kleurstoffen, toxische stoffen zoals bestrijdingsmiddelen. Elke vierkante micrometer van het enorme darmoppervlak wordt bewaakt door bacteriën, slijm en immuuncellen. Het is een wonder hoe ze weten te overleven. Maar dat lukt in de Westerse wereld steeds slechter. En dat zie ik steeds meer terug in de ontlastingsonderzoeken die ik laat doen. Wat zijn trauma’s voor onze bacteriën waardoor ze in aantallen afnemen of soms helemaal verdwijnen uit je darm?

  • Alle medicijnen maar vooral:
    • Antibiotica direct door inname bij infecties of indirect doordat we antibiotica binnen krijgen via vlees en gevogelte uit de niet biologische vlees-industrie. Wist je dat 1 kuur wel tot 70% van je darmbacteriesoorten laat verdwijnen? Aantallen zullen wel weer toenemen maar een specifieke soort die uitgeroeid is kan niet meer terugkomen.
    • Pijnstillers en ontstekingsremmers van de categorie ‘NSAID’s’ zoals Ibuprofen, Diclofenac, Aspirine.
    • Maagzuurremmers laten de mogelijk schadelijke bacteriën overleven die met je eten naar binnen komen.
  • Ontstekingen. Zoals darmontstekingen veroorzaken immuunreacties die ook traumatisch zijn voor je bacteriën.
  • Kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam. Aspartaam blijkt gemaakt te worden van een genetisch gemodificeerde E-coli bacterie.
  • Junkfood doodt in 10 dagen 40% van je bacteriën.
  • Gebrek aan prebiotica, de gezonde (oplosbare) plantenvezels uit groente en fruit hongeren de goede bacteriën uit.
  • Bestrijdingsmiddelen op landbouwproducten.
  • Insecticiden, denk daarbij ook aan DEET, anti-luizen shampoo.
  • Cosmetica en verzorgingsproducten verstoren onze bacteriën balans, niet alleen op onze huid maar ook in onze mond en darmen.
  • Chemicalieën. Denk ook aan aluminium(folie), anti-aanbakpannen, Bisphenol-A BPA in drinkwaterflessen.
  • Chloor (in drinkwater of zwembaden).
  • Fluor.

 

Niet alleen vanuit je buik op je brein zijn er traumatische invloeden. Ook andersom vanuit je brein zijn er ook negatieve invloeden op je buik. Denk hierbij aan:

  • Early Life stressoren (er zijn dus ook vanuit je brein invloeden op je bacteriën) hebben korte en lange termijn effecten op microbioom.
  • Stress factoren doet schadelijke bacterien toenemen zoals de pathogene E-coli variant
  • Stress betekent sowieso een vergrote darmpermeabiliteit waardoor je immuunsysteem wordt gealarmeerd dat vervolgens ook je darmmicrobioom aanvalt en in 20 minuten de samenstelling laat veranderen.

 

Veelbelovende probiotica

Er blijken superman probiotica bacteriestammen te bestaan die veelbelovende positieve effecten  hebben als het gaat om:

  • verbeteren en ondersteunen van je immuunsysteem;
  • verbeteren van de peristaltiek in je darmen;
  • het normaliseren van je reacties op stress;
  • het verminderen van depressief gedrag;
  • verminderen van angsten en angststoornissen;
  • verbeteren van je geheugen en je leervermogen;
  • verminderen van een verhoogde permeabiliteit van je darmen (ook wel lekke darm genoemd) en herstellen van schade aan je darmen;
  • verbeteren van je voedselgevoeligheden en allergische reacties.

Wil je weten welke probiotica stammen dit zijn stuur me dan een reactie via het contactformulier of maak een afspraak voor een consult. Of boek deze lezing voor je team, vrienden/vriendinnen, bedrijf, gezondheidsevenement, etc.

 

11 tips voor een feel-good story uit je darm

In de lezing geef ik uiteraard ook de 11 belangrijkste tips om je darmen goed te voeden. Opdat de stemmen uit je darmen een feel good story vertellen.

Het is een lezing van één uur waarin de belangrijkste highlights over de darmen en brein relatie de revue passeren. Opdat jij daarna weet hoe het werkt en vooral wat je kunt doen en eten om je darmen en je brein optimaal te laten functioneren.

 

Lezing of kennisconsult boeken

LezingDarmenBreinOMEGA10Ben jij ook geïnteresseerd in al deze kennis en tips? Reageer dan via ‘Stel Je vraag’ rechts bovenaan deze blog of klik op het woord contact. Er is een aantal opties:

1. Je boekt deze lezing voor jouw netwerkje. Ik vraag voor deze lezing van 1 uur  €250,- tot 10 personen en €500 vanaf 11-50 personen. Excl. reistijd en -kosten.

2. Je boekt een privé sessie in mijn praktijk waarin ik de lezing met je bespreek.

3. Je kiest voor een complete darmscreening en darmtherapie waarin deze kennis en 11 tips onderdeel zijn van mijn complete aanpak.

4. Je reserveert een vrijblijvende kennismaking van 15 minuten (in mijn praktijk of telefonisch) om te kijken of dat je voor 1., 2. of 3. wilt gaan.

 

Stemmen uit je darm. We blijken er miljoenen te hebben.

Philippine Borgers

 

Delen is gezond 🙂Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin