E171 kleurstof beschadigt je darmwand

Kauwgom bevat E171

E171 titaandioxide is een witmakende kleurstof die overal in zit: tandpasta, witbrood, kauwgom, snoep en zelfs veel huidverzorgingsproducten. Het wordt in de voedings- en verzorgingsindustrie toegepast om de kleur wit en helderheid aan producten toe te voegen. Onderzoek (Jan 2017) van de Universiteit van Binghamton in New York heeft onomstotelijk aangetoond dat wanneer je regelmatig een ‘normale’ hoeveelheid E171 binnenkrijgt je darmcellen die je darmwand vormen worden beschadigd.

Darmcel met microvilli worden beschadigd door titaandioxide E171
Darmcel met microvilli worden beschadigd door titaandioxide E171

Stel je voor dat je hand een darmcel is, dan zijn je vingers de zogenaamde microvilli. Via deze vingertjes worden de voedingsstoffen uit de darm opgenomen in je bloed. Wanneer deze vingertjes de microvilli door E171 zijn aangetast worden voedingsstoffen als ijzer, zink en goede vetten minder opgenomen in je bloed. Deze verlaten dan je lichaam weer via je ontlasting zonder dat jouw lichaam er profijt van heeft gehad.

Bovendien kan je darmwand doordat deze is beschadigd zich niet meer goed verdedigen tegen schadelijke stoffen, bacteriën virussen schimmels e.d. verdedigen. Hierdoor wordt je immuunsysteem ontregeld en ben je bevattelijker voor ontstekingen.

Wil je deze ellende jezelf en jouw gezin besparen lees dan nauwkeurig de etiketten van hetgeen je aanschaft en consumeert en mijdt het ingrediënt E171 Titaandioxide.

Ik gebruik daarvoor de app E-nummers. Die is echter niet up-to-date wanneer het gaat om dit soort recente onderzoeken. E171 staat hier nog als ‘oranje’ gecodeerd, oftewel ‘pas op’. Groen betekent ‘ok’. Rood betekent ‘echt mijden’. Wat mij betreft wordt E171 titaandioxide daar nu aan toegevoegd: ROOD ‘ECHT MIJDEN’!

E171 in wit snoepgoed schadelijk

Want de onzin die mevrouw Rosanne Hertzberger, (microbioloog en columnist en eet zelf het liefst uit de magnetron) een tijdje geleden heeft uitgekraamd is duidelijk absurd. Er zijn inderdaad E-nummers die ook na langer onderzoek dan nodig is voor de kwalificatie E-nummer gebleken onschadelijk zijn. Maar er zijn er heel wat die een nader grondig onderzoek dat langer duurt dan 3 weken niet goed doorstaan.

Zoals de universiteit van NewYork dus nu heeft bewezen voor E171, titaandioxide.

referentie: Guo Z, Martucci NJ, Moreno Olivas F et al. Titanium dioxide nanoparticle ingestion alters nutrient absorption in an in vitro model of the small intestines. Jan 2017.

Delen is gezond 🙂Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin