Ik ga op reis en neem mee: probiotica bij obstipatie en diarree

IkGaOpReisEnNeemMee_OMEGA10Herken je dat je op vakantie vaak darmproblemen hebt? Niet naar de wc kunnen. Obstipatie. Of heel vaak naar de wc moeten (rennen). Diarree. Krampen. Opgeblazen gevoel. Eten wat niet goed valt. Je kunt er zelfs een paar dagen ziek van zijn. Heb je er wel eens aan gedacht om probiotica mee te nemen? Of beter nog 4 weken voorafgaand aan je vakantie te gebruiken? Je voorkomt daarmee op vakantie veel maag- en darmellende. Zeker wanneer je naar oorden gaat waar er anders gekookt wordt. Er andere bacteriën, schimmels, virussen en andere kleine beestjes zoals parasieten rondwaren. Ik geef je in dit artikel een aantal tips voor probiotica1) (preventief) tegen obstipatie en diarree op vakantie.

Heerlijk toch? Dat vooruitzicht op een welverdiende vakantie? En toch is het vaak elk jaar weer last minute stressen. Er moet kort van tevoren een hoop worden afgerond. Op je werk. Thuis. Op school met alle eindejaarsactiviteiten. En dan ben je eindelijk op vakantie en moet je de eerste dagen afkicken. Kun je plots niet naar de wc. Want het is niet je eigen wc. Onderweg is dat vaak ook al een ramp. Op doorreis nodigen de meeste wc’s niet uit om je behoefte te doen. En in het buitenland is er ander weer. Warm. Vochtig. Ander eten. Andere bereidingswijzen. Andere bacteriën en vreemde beestjes die vervelend kunnen gaan doen. Of je hebt ergens iets opgelopen door gebrek aan hygiëne onderweg. En je bent flink aan de diarree.

Om de maag- en darmproblemen die daar uit voortkomen te voorkomen doe je er goed aan om thuis al met een goed probioticum te beginnen. Een kuurtje van een maand. Is het daar nu te laat voor ga dan nu direct nog naar een goede reformwinkel en laat je adviseren welk breed spectrum probiotica met specifieke stammen met zo’n 15 miljard tegelijk jou tegenwicht geven tegen darmproblemen op reis.

Probiotica bij obstipatie en diarree

Zowel obstipatie als te snelle ontlasting (diarree) is meestal een verstoring van je darmflora. Zo is uit onderzoek gebleken.

Bij obstipatie hebben specifieke Lactobacillen en Bifidobacteriën positieve effecten. Ze helpen het leefklimaat in je darm zuur te houden. Dat helpt tegen de verkeerde beestjes die met je eten en drinken naar binnen komen. Deze indringers kunnen hierdoor niet goed vermeerderen. Wat alle bacteriën binnen 20 minuten doen. De goede en de slechte. Meet zuur bevordert ook de peristaltiek waardoor de ontlasting niet zo lang in je dikke darm verblijft. Ook maken de goede darmflora je ontlasting wat zachter.

Stammen die goed blijken te werken tegen obstipatie zo is gebleken uit wetenschappelijk onderzoek zijn: Lactobacillus (L) lactis W52, L. casei W79, L.plantarum W62, L.rhamnosus W71, Bifidobacterium (B) bifidum W23, B. longus W108.

 • Met name geschikt hiervoor is het probioticum PRO-CR van Winbiotic dat bevat speciaal hierop afgestemde stammen. Hier bestel je deze zelf bij zorgwinkel Sorgente.

Bij diarree zijn het weer andere specifieke stammen van de Lactobacillen familie en de Bifidobacteriën die een gunstig effect hebben. Ze werken mee aan het herstel van de verstoring van je darmflora. Uiteindelijk beschermen deze probiotica niet alleen tegen diarree, maar heb je ook minder last van klachten als opgeblazen gevoel, buikpijn en misselijkheid.

Stammen die goed werken tegen diarree (bijv. na antibiotica kuur of op vakantie) zo is gebleken uit wetenschappelijk onderzoek zijn: Lactobacillus (L) Rhamnosus LGG en L.rhamnosus W71, L.acidophilus W37 en W55, L.paracasei W20, L.plantarum W62 en L. Salivarius W24, Bifidobacterium (B) acties W51 en Enterococcus faecium W54, Lactobacillus acidophilus NCFM, Bifidobacterium lactis Bi-07

 • PRO-AD van Winbiotic (14 sachets – €20,95). Te bestellen via website van sorgente.nl  Bevat 10 miljard van 9 specifieke stammen van Bifidobacteriën en Lactobacillen die de darmmicrobiota herstellen, de overgroei remmen van ongunstige bacteriën en schimmels (difficile en Candida), diarree verminderen n.a.v. antibiotica gebruik. Gedurende 14 dagen tot 1 maand ’s avonds voor slapengaan op lege maag innemen met wat water. Is ook aan te bevelen tijdens en na antibiotica gebruik (min. 3 uur tussen inname antibiotica en dit probioticum).

Goede breed spectrum probiotica die je een maand voorafgaand aan je vakantie kunt gaan innemen om je darmflora meer in balans te krijgen en dus bestand tegen darmproblemen zijn o.a.: (vermelde prijzen zijn de prijzen bij bestelling via De Roode Roos)

 • Bio Floracare XL van Biotics (Energetica Natura, 60cps à 33,82€), dat 20 miljard bacteriën bevat en vezels en slijmstoffen (Inuline (uit Cichorium intybus wortel), Arabinogalactaan (lariks), Heemst (Althaea officinalis) wortel, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium breve, Bifidobacterium lactis, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus paracasei, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus salivarius)b.v. het herstellen van het darmflora evenwicht. Dagelijks 1 cps op lege maag ’s avonds voor het slapengaan.
 • ProBio Expert Resilience van Bonusan (30 zakjes voor 39,60€) dat 6 miljard bacteriën bevat van een breed spectrum van maar liefst 16 stammen: Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus paracasei, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus salivarius, Lactobacillus lactis, Pediococcus acidilactici, Enterococcus faecium, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium breve, Bifidobacterium infantis, Bifidobacterium animalis subsp lactis, Bifidobacterium longum en Streptococcus thermophilus. Dagelijks ’s ochtends of ‘s avonds voor het slapengaan direct 1 sachet oplossen in een glas water, een kwartier laten staan, opnieuw doorroeren en opdrinken op nuchtere maag! Deze kuur is ook aan te bevelen na een antibiotica kuur.
 • Probactiol Plus van Metagenics (30 cps voor 18,74€) bevat 12,5 miljard Lactobacillus acidophilus NCFM en 12,5 miljard Bifidobacterium lactis Bi-07 en 2,5 mcg vitamine D.
 • Prescript-Assist 60 cps – €59,95 via Ergomax 1-2 cps per dag. 1x bij ontbijt en zo nodig 1x bij slapengaan. Prescript-Assist is een breed spectrum formule met 28 verschillende Soil Based Organismen oftewel grondbacteriestammen die bestand zijn tegen maagzuur.

Aanvullende tips bij obstipatie op reis

 • Drink dagelijks 10-12 glazen gekookt afgekoeld water.
 • Start de dag met lauwwarm water met citroensap: 2-3 glazen
 • Zorg voor voldoende vezels uit 500 gram groente, 2 stuks fruit, goed gekookte peulvruchten, ongebrande ongezouten noten, volkoren glutenvrije granen zoals haver en boekweit. Gebruik evt. aanvullend zelf gemalen lijnzaad (koop het ongebroken dan zijn de omega-3 vetten nog niet geoxideerd en gebruik een koffiebonenmolentje om ze te vermalen), psylliumzaad, chiazaad in yoghurt of groentesap.
 • Gebruik gezonde vetten (olijfolie koud gebruiken, ghee of kokosolie om te verhitten)
 • Beweeg zoveel mogelijk dat zet ook je darmen in beweging.
 • Masseer zelf lichtjes je buik met de klok mee. Begin rechtsonder in je buik bij je lies ga omhoog tot je heup steek over naar links daal af naar je linker lies. Begin weer opnieuw.
 • Neem je probiotica ‘s avonds voor het slapengaan op lege maag. Laat die eerst oplossen in water.

 

Aanvullende tips bij diarree op reis

 • Vul het vocht en de mineralen aan die je verliest: drink veel gekookt en afgekoeld water. Drink kruidenthee van citroenmBosbessen_OMEGA10elisse, kamille, venkel of verveine. Of slappe groene of witte thee. Kruidenbouillon.
 • Bosbessen(sap) stopt
 • Rustig aan met teveel prikkelende vezels (zie bij obstipatie). Eet eerder witte rijst met wat bouillon en gelatine. Havermout is een zachte vezelbron. Neem deze met plantaardige ongezoete melk zoals havermelk of rijstemelk.
 • Vermijd koffie, alcohol, koolzuurhoudende drank. Te koude of te hete drank
 • Neem je probiotica ‘s avonds voor het slapengaan op lege maag. Laat die eerst oplossen in water.

1) Ik wens niet te verdienen aan supplementen die ik mijn clienten adviseer. Ik reken dus nooit opslagen op supplementen onderzoeken etc. Dus dat geldt ook voor de tips die ik in dit artikel geef. Ik verdien er NIETS aan. Ook geen kick back of andere vorm van provisie.

Delen is gezond 🙂Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin