Geen taille gevaarlijker dan overgewicht

posted in: Overgewicht | 0

Als je last hebt van overgewicht is het goed je te realiseren dat het niet zozeer gaat om je BodyMassIndex (BMI) of hoeveel kilo je weegt. Belangrijkste factor die je in de gaten moet houden is de verhouding tussen de omvang in centimeters van je taille en je heupen. (cm taille/gedeeld door cm heupen)
Is die ratio groter dan 0,8  voor vrouwen of 0,95 voor mannen dan zit je in de gevaren zone voor je gezondheid. Ook mensen zonder overgwicht kunnen hiermee kampen.

dikke_taille gevaarlijker dan overgewicht

 

Vaak zie je dan ook problemen met bloedsuiker, schildklier, hele dag trek, nauwelijks vet verbranden, vermoeidheid. Maar ook menstruatieklachten, menopauze klachten, slechte concentratie, slaapstoornissen, regelmatig verkouden of grieperig.

Het hormoon insuline zorgt ondermeer voor vetopslag dat als tijdelijke voorraad wordt aangelegd. Met name rondom je middel. Met als doel om in schaarse tijden als energievoorraad te dienen. Wanneer je door een verkeerd voedingspatroon en een ongezonde leefstijl steeds meer insuline aanmaakt word je dus langzaam dikker. Dit merk je vooral rondom je middel. Bij vrouwen verdwijnt de taille en mannen krijgen de zogenaamde bierbuik. Voor veel artsen en diëtisten is deze vorm van gewichtstoename ‘onverklaarbaar’ omdat zij niet bekend zijn met de stoornis hyperinsulinemie. Zij nemen ten onrechte aan dat de gewichtstoename bij deze mensen is ontstaan door de consumptie van teveel calorieën of te weinig beweging. Vanwege deze misdiagnose wordt aan teveel mensen de verkeerde adviezen gegeven. Hyperinsulinemie kan gezien worden als het voorstadium van diabetes type 2. Gelukkig is hyperinsulinemie goed te behandelen.

Heb je jezelf nagemeten en zit je nu in zak en as? Kijk dan eens wat ik overgewicht of hormonen uit balans schrijf en maak een vrijblijvende kennismakingsafspraak.

Vrijblijvende kennismaking?

 

 

Delen is gezond 🙂Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin