Kruidige cruesli glutenvrij en suikervrij

Op de laatste dag van de kerstvakantie van mijn jongste maak ik nog even een voorraadje van mijn favoriete cruesli glutenvrij oftewel granola recept. De keuken geurt daarna heerlijk naar kaneel, kokos en sinaasappel. Ik vind het een goede start van de dag. Maar ook van het jaar 2015!

OMEGA10 cruesli wekpot

 

Een van de nieuwe trends op het gebied van voeding is dat we de fabrieksvoeding laten staan en zelf weer eerlijke pure voeding gaan maken die ons lichaam echt voeden en niet alleen maar vullen.

 

 

 

 

OMEGA10 cruesliMet dit simpele recept heb je een heerlijk ontbijt waar jong en oud dol op is. Je voegt een aantal lepels toe aan vers seizoensfruit en Griekse yoghurt of kwark en je buikje is gegarandeerd een zestal uurtjes gevuld. En omdat er dus geen gluten in zitten en ook geen geraffineerde suikers is het dus ook voor mensen met allergieën, spijsverteringsissues en bloedsuikerproblemen ideaal. Je lichaam houd je zo vitaal en je hoofd alert!

 

 

 

 

Ingrediënten

175 g havermout

25 g sesamzaad

3 el kokosolie [i]

2 el rauwe (liefst Manuka) honing of ahornsiroop

1 tl vanille extract*)

snuf zeezout

geraspte schil van biologische sinaasappel

1 tl Ceylon kaneel

½ tl nootmuskaat

30 g kokossnippers

30 g amandelen

30 g walnoten

30 g cashewnoten

30 g pompoenpitten

30 g zonnebloempitten

25 g lijnzaad

50 g gedroogd fruit zonder suiker zoals cranberries, ongezwavelde rozijnen of abrikozen in stukjes gesneden, gojibessen, moerbeibessen of incabessen

evt 1 kop gepofte boekweit

Glutenvrij granola cruesli Ontbijt voorraadje 1 lr.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Laat de kokosolie ietsje warm worden in een kommetje in de oven waardoor deze vloeibaar wordt. Voeg de honing of ahornsiroop toe evenals kaneel, nootmuskaat, geraspte sinaasappelschil (helemaal fijngehakt), vanille extract en snuf zeezout en roer dit goed door tot een glad papje. Vermeng dit olie-kruidenpapje met de havermout en het sesamzaad in een grote mengkom zodat alles goed gemengd wordt. Strooi dit op een met bakpapier bedekte ovenplaat en laat 20 minuten roosteren totdat het goudbruin is, hussel het halverwege goed door met 2 lepels om te voorkomen dat delen aanbranden. Strooi de laatste vijf minuten de zonnebloempitten en pompoenpitten erover en laat deze nog even mee roosteren.Hak ondertussen de noten grof. Laat de havermout afkoelen en meng met alle noten, pitten en het gedroogde fruit (zonder suiker!). Je kunt eventueel ook gepofte boekweit  toevoegen.

Deze heerlijke granola kun je in een grote glazen wekpot makkelijk een maand bewaren voor dagelijks gebruik. Natuurlijk kun je in 1 keer de dubbele hoeveelheid maken als je twee ovenplaten hebt die je tegelijkertijd de oven in kunt schuiven.

Eet dit als ontbijt naar keuze met Griekse yoghurt, kwark en voeg naar smaak vers seizoensfruit toe. Appel, banaan, kiwi, peer, sinaasappel, mandarijn of welk seizoensfruit er goedkoop te krijgen is.

Alle noten zijn ongebrand en ongezouten. De kokossnippers en het gedroogde fruit biologisch zonder conserveermiddelen.

Gepofte boekweit is o.a. bij Jumbo en reformwinkels te koop.

*) Vanille extract is o.a. in druppels te koop in reformwinkels en online bij www.puurmieke.nl. Ik gebruik de biologische zonder suiker van Cook.

 

[i] Kokosolie is er in verschillende varianten te koop: extra vergine geurige kokosolie (de duurste die de meeste mineralen nog bevat en ontgeurde verhitte kokosolie (goedkoper vooral te gebruiken bij verhitting en gerechten waar je de geurige kokossmaak niet bij wenst). Ik koop zelf de kokosolie in grote hoeveelheden, emmers van 2,2lr van het merk die ik in de kelder bewaar. Op mijn fornuis staat van elke variant een kleine pot voor de dagelijkse bereiding van zowel warme als koude gerechten. Kokosolie is echt een bijzonder soort vet het heeft ongelofelijk veel positieve kwaliteiten. Het is voor ongeveer 90% verzadigd, vooral met vetzuren van gemiddelde lengte ook wel genaamd middellange-vetzuurketen triglyceriden (Medium Chain Triglycerides; MCT’s). Deze vetten worden op een andere manier omgezet dan lange-vetzuurketen vetten. Ze gaan direct naar de lever, waar ze óf worden gebruikt voor energie, óf in zogenaamde ketolichamen worden omgezet (ketolichamen worden gebruikt voor energie in hart en hersenen). MCT’s worden daarom beschouwd als meer ‘directe’ bronnen van energie.

Kokosolie ondersteunt je immuunsysteem. Ongeveer de helft van de vetzuren in kokosolie bestaat namelijk uit laurinezuur. Dit is een efficiënte doder van ziekteverwekkers zoals bacteriën, virussen en schimmels. Ook handig dus wanneer je last hebt van een Candida schimmel infectie. Maar dus ook om je mondflora goed te houden en je kunt het zelfs als eerste hulp zalfje gebruiken bij bijvoorbeeld oorinfecties, aambeien en hoofdluis.

Kokosolie zou ook goed zijn voor het hart. In een onderzoek met zwaarlijvige vrouwen, vermeerderde het HDL en verminderde de LDL: HDL ratio, vergeleken met sojaolie.

De MCT’s in kokosolie zouden ook kunnen helpen bij het afvallen. Deze vetten worden op een andere manier omgezet, wat leidt tot een netto toename van energie-uitgifte. Lange-keten vetzuren vervangen door MCT’s kan het verzadigingsgevoel verbeteren en de voedselinname verminderen.

Daarnaast heeft kokosolie een positief effect op je geheugen en concentratie vermogen en het ondersteunt de werking van je schildklier.

Vanwege het hoge gehalte aan verzadigd vet kan kokosolie heel goed tegen verhitting tot hoge temperaturen. Het is daarom een perfecte bakolie. Het heeft de hoogste verhittingsgraad waarbij de olie niet geoxideerd raakt. Daar waar plantaardige oliën snel oxideren en schadelijke vrije radicalen gaan vormen blijft kokosolie tot ongeveer 180 graden stabiel.

Last but not least kun je kokosolie als lichaamsverzorging gebruiken voor je huid en haar maar ook als ingredient voor een gezonde deodorant en tandpasta. Hierover lees je meer op  http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/11/18/coconut-oil-uses.aspx

 

Delen is gezond :-)Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn