Voeding hormonen balans: heerlijk quinoa ontbijt

Veel vrouwen denken dat menstruatieproblemen en overgangsklachten ‘normaal’ zijn. We nemen voor lief dat we menstruatiekrampen hebben, hoofdpijn, transpireren, last hebben van opvliegers en nachtzweten. Omdat zoveel vrouwen, ook jonge meiden klachten hebben zijn we gaan denken dat dat de norm is. Veel van deze klachten hebben echter te maken met wisselende bloedspiegels en insulineresistentie. Ik kan er een hele lezing over geven hoe deze mechanismen werken maar daar zit jij nu misschien even niet op te wachten*). Jij wilt gewoon een lekker ontbijt als voeding hormonen balans.

Quinoa_Ontbijt_OMEGA10Ik heb voor jou daarom een heerlijk recept voor een rijke fruitige quinoapap. Quinoa heeft namelijk een lage glycemische index van 35. Wil je je bloedsuikerspiegels niet teveel laten schommelen dan moet je een glycemische index van max. 50/55 aan houden. Het houdt in dat je vooral voeding met een trage energie afgifte eet waardoor je bloedsuikerspiegel niet piekt (en daarna ook niet te snel terugvalt). Wanneer de suikers geleidelijk aan vrijkomen is het niet meer nodig om grote hoeveelheden insuline aan te maken en blijven (of worden) je cellen gevoeliger voor insuline. Je cellen nemen daardoor de energie beter op en minder insuline betekent ook minder vetopslag.

Dit recept kun je daarom ook prima gebruiken bij overgewicht omdat het je insuline niet laat pieken dat zorgt voor vetopslag en voorkomt dat je vet kunt verbranden.

Door de extra ingrediënten is het een mooie voedingsbodem voor je vrouwelijke geslachtshormonen. Eet er een zachtgekookt eitje aan vooraf dan ben je helemaal goed bezig. Eiwit is een goede start van de dag en het zachte eigeel bevat alle ingrediënten die je hormonen voeden.

Quinoa bevat wat betreft ontbijtgranen relatief veel eiwit (17g per 100g) en geen gluten!  Met quinoa vlokken (biologisch o.a. te koop van het merk De Halm) maak je in 10 minuten een heerlijk voedzaam ontbijt.

Door het rode bosfruit en rauwe cacaonibs voeg je mooie antioxidanten toe. De kaneel is goed voor je bloedsuikerspiegel en insulinegevoeligheid. Kokos bevat caprylzuur dat schimmelwerend is. Maca geeft je extra energie. Amandelen bevatten magnesium en veel vezels. Lijnzaad en chiazaad bevat omega 3 vetten. Allemaal ingrediënten die je vrouwelijke hormonale balans ten goede komen en bovendien erg lekker zijn! Zeker niet onbelangrijk, toch?

Kortom een heerlijk ontbijt als voeding hormonen balans!

 

*) Wil je wel meer weten over insulineresistentie en hormonale klachten maak dan een gratis kennismakingsgesprek van 15 min.

Vrijblijvende kennismaking?

Of lees verder op

Hormonen uit Balans?

Ingrediënten

2 cup (500 ml) plantaardige melk (rijst, amandel, kokos, haver)

1 cup (100g) quinoa vlokken

1/2 cup kokosrasp

3 cups bosfruit (diepvries is prima in winterseizoen)

2 el chiazaad

1 el lijnzaad

2 el macapoeder

snuf zeezout (met jodium bijv La Balaine)

1 tl kaneel (Ceylon)

1 tl vanille essence (biol.)

 

per portie toevoegen

amandelen

rauwe cacaonibs

1 tl kokosolie extra vergine

 

 

Recept 4/5 personen

Laat de quinoa met de kokosrasp 5 minuten zachtjes koken in de melk. Voeg dan het chiazaad, gevijzelde lijnzaad en bosfruit toe wanneer dit uit de diepvries komt  en laat alles nog 5 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met kaneel, vanille essence, snufje zout, macapoeder en roer alles goed door. Wanneer het te dik wordt naar jouw smaak dan voeg je nog wat melk toe. Vind je het te dun, voeg dan nog wat chiazaad toe. Je hebt nu een flinke hoeveelheid waar je zeker vier a vijf ontbijtporties uit haalt. Door elke portie roer je een theelepeltje kokosolie en strooi je er amandelen en rauwe cacaonibs over als knapperige en smakelijke topping.

Delen is gezond 🙂Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin