Goede voornemens. Hoe staat het ermee?

overgewicht omega10Januari is de maand van de goede voornemens. En? Hoe staat het er nu mee? Is het jou vergaan zoals de meesten? Zijn de oude gewoontes er weer in geslopen?  In deze blog geef ik je een aantal tips om je goede voornemens opnieuw op te pakken, onder de loep te nemen en ze dit keer wel waar te maken! DOE je mee?

 

Maak je voornemen betekenisvol

Velen hebben een voornemen om kilo’s kwijt te raken. Of te stoppen met roken. Of minder alcohol te drinken. Meer te sporten. Noem maar op. Dit zijn echter voornemens die gedoemd zijn om te mislukken. Ze hebben namelijk geen enkele betekenis voor jou. Wanneer je het voornemen hebt om bijvoorbeeld wat kilo’s kwijt te raken, kan je je beter afvragen wat die kilo’s minder dan voor betekenis voor jou hebben. Betekent het dat je straks als je gaat skiën je skibroek aankunt? Of als de zomer zich aankondigt je bikini aan durft en kunt genieten van het zomerse weer. Of  betekent stoppen met roken eigenlijk dat je dan meer energie hebt om met je kinderen te stoeien? Betekent minder kilo’s dat je pijnvrij de trap op loopt omdat je dan geen last hebt van je knieën en gewrichten. Of betekent minder kilo’s dat je dan meer waardering hebt voor jezelf? Dat je wat liefdevoller naar jezelf kijkt. Geef je voornemen een betekenis die voor jou de moeite waard is om ervoor te gaan!

Visualiseer je voornemen

Visualiseer die betekenis elke keer wanneer je het moeilijk hebt om je voornemen waar te maken. Sta je op het punt om je voornemen overboord te gooien? Neem even een pauze en visualiseer je jezelf waar je het voor doet. Zie jezelf in de betekenisvolle situatie en voel hoe goed of dat dat voelt.

Geloof in je voornemen

Als het je niet lukt je voornemen waar te maken kun je je afvragen of je er zelf wel in gelooft. Kun jij je voornemen echt waarmaken? Welke klein stemmetje spookt er in je hoofd dat zegt dat het waarschijnlijk toch weer niet gaat lukken. Vind je het stiekum een hoop gedoe dat goede voornemen van je? Vind jij jezelf de moeite waard om er echt voor te gaan? Wil je het eigenlijk wel echt? Zet op een rij waarom je het echt wilt. Dit versterkt het vertrouwen in jezelf dat je je voornemen waar zal maken.

Spoor je belemmerende overtuigingen op

Wat weerhoudt jou ervan je voornemens waar te maken? Zet op een rij wat je denkt dat moeilijk gaat worden en zet daar tegenover hoe je in die situaties er op een positieve manier mee om kunt gaan. Pik je belemmerende overtuigingen eruit en neem die onder de loep. Heb je bijvoorbeeld het idee dat je het niet gezellig kunt hebben op een feestje zonder een paar glaasjes wijn of zonder volop mee te snacken van alles wat voorbij komt? Dat zijn belemmerende overtuigingen! Natuurlijk kun je plezier hebben met vrienden en vriendinnen zonder je te laten gaan wat eten en drinken betreft. Vind je dat je een beloning hebt verdiend en kan alleen een enorm stuk taart zo’n beloning zijn? Zoek een andere beloning die je voornemen niet dwarsboomt. Vind je jezelf zielig als je niet mag meedrinken omdat je je voorgenomen hebt minder alcohol te drinken? Visualiseer dat je de volgende dag na het feestje wakker wordt en denkt: “Wat een gezellige avond was dat. En wat voel ik me fit, energiek en helder. Ik ben trots op mezelf dat ik de verleiding heb weerstaan om mezelf te vergrijpen aan…!” (vul maar in). Ik weet zeker dat je jezelf dan niet zielig vindt!

Maak je mogelijkheden en beperkingen inzichtelijk

Bedenk welke situaties moeilijk zouden kunnen zijn. En maak een ‘als-dan’ plan. Wat doe je als je in zo’n situatie terecht komt? Bijvoorbeeld je bent op een feestje waar iedereen volop aan de foute snacks, drank etc. zit. Wat ga jij dan doe?. Of het regent op de ochtend dat je je voorgenomen hebt een stevige ochtendwandeling voor je ontbijt te maken. Wat ga jij dan doen? Bedenk je dat er grote en kleine verleidingen zijn. De kleine verleidingen worden het meest onderschat en betekenen het grootste gevaar. Bijvoorbeeld het standaard koekje bij de koffie. Dat kan toch geen kwaad? Men voelt zich vaak minder schuldig als men hier van eet. Doe je dit meerdere keren per dag dan zul je een uitgebreider ‘als-dan’ plan moeten maken. Ook voor de kleinste verleidingen.

Maak geen geheim van je voornemen

Door je voornemen bekend te maken geef je jezelf een extra stimulans om je voornemen waar te maken. Probeer je omgeving mee te krijgen. Leg uit waarom je dit wilt en wat het voor je betekent. Vraag of je omgeving je wil ondersteunen. Misschien besluiten ze zelfs mee te doen!

Voed je voornemen

Wat heb je nodig om je voornemen waar te maken? Je voornemen voeden betekent informatie verzamelen.  Je verborgen verleiders verwijderen. Zoals je keukenkastjes opschonen. En informatie verzamelen waarmee je je keuzes beter kunt maken. Zou je bijvoorbeeld meer informatie willen hebben over hoe je op een verantwoorde manier op gewicht komt. Wil je gezonder eten en leven en meer energie hebben. Zie je door de bomen het bos niet meer van alle dieetgoeroe’s en trends en weet je niet meer waar te starten? Soms heb je gewoon een helpende hand nodig. Dan ben je bij mij aan het juiste adres. Ik heb als adviseur voeding en vitaliteit (en als ervaringsdeskundige op het gebied van voornemens ;-)) alles in huis om jou te helpen je doel te realiseren. Ik zie maar al te vaak dat mensen niet over de juiste informatie beschikken op basis waarvan ze de juiste beslissingen kunnen maken. En soms spelen er fysieke problemen die je voornemen dwarsbomen. Terwijl het problemen zijn waar je echt wel iets aan kunt doen. Als je maar weet hoe!

Voornemen is DOEN!

Bedenk dat als je doet wat je altijd deed je krijgt wat je altijd kreeg. Doorbreek je ongezonde gewoontes met nieuw gedrag. Hoe klein die stap ook is. Elke keer dat je iets anders doet dan wat je gewend was, slijt hiermee een nieuw patroon in. De eerste stap naar je goede voornemen is de meest effectieve. Doe het stap voor stap. De kleinste stap leidt naar het grootste resultaat. En soms is dat simpelweg beginnen met elke ochtend 2 glazen water drinken. Wat wordt jouw stap?

 
Vrijblijvende kennismaking?

 
overgewicht

Delen is gezond 🙂Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin