Heilzame rode koolsalade met pittige bite

Rode kool werd vroeger ‘de arts van de armen’ genoemd. Rode kool zit namelijk boordevol waardevolle vitamine, mineralen en anti-oxidanten. Heilzame kost dus. En van een hele rode kool kun je voor 99 cent heel wat monden voeden. Daar doen we natuurlijk wel nog wat andere lekkere ingrediënten bij om een heerlijke wintersalade met een pittige bite te maken.

Het is de prachtige dieppaarse kleur van rode kool die de anti-oxidatieve werking geeft. De kleur wordt namelijk gevormd door zogenaamde anthocyanen en dat is een groep anti-oxidanten. Deze worden niet zoals vitamine C en E na hun werking een vrije radicaal maar blijven hun beschermende werking als anti-oxidant behouden. Ze hebben een krachtige ontstekingsremmende werking met name in je spijsverteringskanaal en je vaatstelsel. Naast de anti-oxidanten bevat rode kool ook vitamine A, B1, B2 en C en zit boordevol mineralen zoals, ijzer, calcium, fosfor, zwavel, kalium, magnesium en koper. Door al deze ingrediënten kun je het prima eten bij allerlei klachten zoals hoge bloeddruk, eczeem, reuma, jicht, luchtwegproblemen, verstopping en andere darmklachten. Je krijgt er ook een mooiere gezichtsteint van. En het is goed voor je botten door een goede verhouding calcium en fosfor. Bovendien bevat rode kool glucosinolaten waarvan bekend is dat deze bescherming bieden tegen bepaalde soorten van kanker. Kortom rode kool is een krachtpatser voor je vitaliteit. Oftewel heilzame rode kool.

RodekoolsaladeOMEGA10Al deze waardevolle stoffen blijven het best behouden wanneer je rode kool rauw eet. Dus niet de doorgekookte versie die we in Nederland meestal eten met veel suiker en een appeltje. Deze wintersalade is zo fijn gesneden en van een heerlijke dressing voorzien zodat je eigenlijk niet door hebt dat je rauwe rode kool eet. Er zit een heerlijke knapperige bite aan met een zoet-pittig smaakje door de dressing.

Ingrediënten

1/2 kleine rode kool (ca 500g fijngesneden)

200 g binnenste deel groene/savooiekool

80 g ongezoete gedroogde cranberry’s 

100 g hazelnoten

50 g pijnboompitten

50 g ongepeld rauw biologisch hennepzaad

Dressing

6 el sesamolie

2 el hazelnootolie

2 el gembersiroop (biologische)

4 el appelazijn

2 tl citroengras poeder (sereh)

2 tl gemberpoeder

2 tl pul biber (chili vlokken)

 

Recept 4 personen

Begin met de ingrediënten van de dressing onderin een grote kom te kloppen met een garde totdat je een mooie ietwat dikkere dressing krijgt. De dressing is aan de ruime kant dus je kunt deze ook een paar lepels bewaren in een potje. Ik houd namelijk niet zo van ‘droge’ salades waar weinig dressing aan is toegevoegd. Maar misschien vind jij de smaak wel iets teveel van het goede. Houd dus wat achterwege en voeg als je alles gemengd hebt er nog wat naar eigen smaak aan toe.

De rode kool snijd je heel fijn met een mandoline. Ik gebruik zelf de Benriner Japanse mandoline maar je hebt ze van allerlei merken en in allerlei prijsklassen (van 9,99 bij de Blokker tot 129,99 van het merk DeBuyer). Meng als eerste de rode kool en de gedroogde cranberry’s door de dressing in je grote kom. Laat de smaken lekker intrekken. Rooster de hazelnoten op 140 graden 15 minuten in de oven op een bakplaat bekleed met bakpapier en voeg de pijnboompitten de laatste 8 minuten toe. Snijdt ondertussen ook de groene kool fijn. De hazelnoten plet je met bijvoorbeeld een deegroller in grove stukjes.

Meng de groene kool door de salade. Proef of er voldoende dressing door zit. Strooi op elk bord boven op de salade eerst een laagje hennepzaad in een cirkel en daarop in het midden de pijnboompitten en hazelnoten.

 

Delen is gezond :-)Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn