Glutenvrije broodjes: luchtig & lief voor je darmen!

Voor velen is het mijden van gluten een zegen. Voor mensen met coeliakie is het must maar ook diegenen met ‘gevoelige’ darmen (en dat zijn er tegenwoordig heel wat), ontlastingsproblemen, een opgeblazen gevoel, allergieën, hooikoorts, eczeem, overgewicht, vermoeidheidsklachten, ADHD symptomen, een mistig gevoel in je hoofd (ja ik kan nog wel even doorgaan) blijken in de praktijk enorm op te knappen wanneer zij gluten uit hun voedingspatroon schrappen. Met dit recept van glutenvrije broodjes voed je jezelf i.p.v. dat je jezelf vult. En vooral: je begint met een einde te maken aan vele klachten die we voor lief zijn gaan nemen omdat we niet beter weten.

 

Ik help mijn cliënten met het aanpassen naar een glutenvrij voedingspatroon dat voedt i.p.v. vult. En ze krijgen tips en recepten om heerlijk en misschien nog wel lekkerder dan ooit te gaan eten. Sommigen hebben totaal geen moeite om brood achterwege te laten. Sommigen blijven me vragend aankijken of ik toch niet nog een broodrecept heb. Ik heb al vele varianten gemaakt: notenbrood, bananenbrood, etc. Erg lekker en voedzaam maar anders dan het brood dat ik vroeger zelf maakte. Fabrieksbrood is voor mij überhaupt geen optie meer omdat ik dat na drie jaar broodvrij naar karton vind smaken. Maar nu heb ik iets gevonden wat mij broodminnende mannen in huis toch weer erg blij maakt. En wat helemaal fantastisch is: de reden dat deze broodjes lekker luchtig en knapperig maar toch stevig zijn, is vanwege de toevoeging van iets wat ik normaal gesproken aan cliënten voorschrijf met een tekort aan goede darmvoeding: psylliumvezels!

glutenvrije broodjes

Kortom met dit recept vang je 9 vliegen in 1 klap:

  1. geen gluten belasting die je darmwand aantasten, gluten bevatten namelijk zonuline dat je darmwand aantast;
  2. wel extra goede darmvoeding, psylliumvezels verbeteren je darmmilieu, helpen om het opgeblazen winderige gevoel te voorkomen en verbeteren je ontlasting.
  3. door de psylliumvezels krijg je de voordelen van gluten, namelijk elasticiteit, luchtigheid en stevigheid van gluten zonder de nadelen;
  4. door de psylliumvezels heb je geen gist nodig om het brood te laten rijzen dat vooral voor de candida gevoeligen onder ons aanleiding geeft tot een overgroei aan schimmels in je darmen;
  5. geen uren rijstijd nodig, dit deeg is klaar binnen 25 minuten, klein uurtje in de oven en dus binnen anderhalf uur heb je heerlijke versgebakken geurende broodjes;
  6. het bevat ook al een deel van je dagelijkse portie groente;
  7. 1 broodje is zeer voedzaam en je eet er dus veel minder van;
  8. het bevat haver, groente, vezels waardoor de glycemische index vele malen lager is dan gewone broodjes, top dus voor diabeten en mensen die last hebben van te hoge insuline spiegels;
  9. door zelf je brood te maken creëer je een mindful moment voor jezelf en degene die jij elke dag weer (liefdevol) voedt!

Het werken met psylliumvezels is erg grappig, het creëert een dikke gel. Als je deze gaat mixen om er nog meer lucht in te krijgen wiebelt de gel lekker door je mixer. Hieronder het recept. Voel je vrij om zelf te variëren met andere groentes. Pompoen wil ik ook graag gaan proberen nu het herfstseizoen er weer aan komt.

Wil je een bijpassend recept voor een heerlijke maaltijdsoep, probeer dan eens mijn aromatische pastinaak soep!

Ingrediënten

3 el Psylliumvezels*)

½ Lr handwarm water

150g groente naar keuze A B OF C

D is een heerlijke feestdagen variant:

A. 1 wortel+1 pastinaakwortel geraspt

B. 150g courgette geraspt

C. 150 g knolselderij geraspt

D. 1 geraspte appel + 1 el venkelzaadjes + 1 el speculaaskruiden

2 el olijfolie

1,5 tl gejodeerd zeezout

150g fijne havermout

150 g boekweitmeel

150g rijstemeel (evt. nog smakelijker met kastanjemeel als variatie)

30g sesam- of maanzaadjes, of gehakte pompoen- of zonnebloempitten

Glutenvrije groentebroodjes 14-16 stuks

Verwarm de oven op 190graden. Meng de psylliumvezels in het water en laat dit 15 minuten staan om een gel te vormen. Mix dit vervolgens 2 minuten met een mixer om er een luchtig mengsel van te maken. Voeg OMEGA10_ongebakken groentebroodjesvervolgens de groente naar keuze, het zout en de olie toe en mix dit weer goed door. Voeg dan de haver en de andere meelsoorten toe en roer dit met een houten lepel of mag ook met je handen door tot een dikke pap. Maak er met je handen (nat maken want anders blijft het enorm plakken) of met een ijslepel ca.16 porties van: ronde bolletjes. Leg deze op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Bestrijk de bolletjes lichtjes met wat olijfolie en besprenkel ze dan met de zaadjes e/o pitten naar keuze. Bak de bolletjes ong. 45-60 minuten in de voorverwarmde oven. Ze zijn gaar wanneer de korst goudkleurig en stevig is en wanneer je er op klopt moet het een beetje hol klinken. Wanneer de korst nog zacht is moet je ze nog iets langer in de oven laten bakken. Laat ze afkoelen voordat je de bolletjes open snijdt om ze te beleggen.

Je kunt de broodjes ongeveer 2 weken bewaren in de broodtrommel. Mocht je ze op een gegeven moment te taai vinden dan kun je ze nog even in de oven knapperig maken, 5 minuutjes op 170 gr. Ook kun je de broodjes voor langere tijd invriezen. Ontdooi de broodjes bij voorkeur langzaam in de ijskast. Maak ze eventueel knapperig in de oven zoals hiervoor beschreven.

 

 

*) te bestellen bij PuurMieke Psylliumvezels verbeteren je darmmilieu, helpen winderigheid en een opgeblazen gevoel te voorkomen. Dit recept is geïnspireerd op het enige echte goede glutenvrije bakboek Glutenfree Secrets (helaas alleen in het Engels verkrijgbaar) en de geweldige Engelstalige foodblog van Green Kitchen Stories

Delen is gezond 🙂Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin