9 ‘Gezonde’ voedingsproducten die toch niet zo gezond blijken te zijn. Gezond of ongezond?

 

9 gezonde producten toch ongezond_OMEGA109 Voedingsmiddelen waarvan we altijd gedacht hebben dat ze gezond zijn maar het NIET zijn!

Gezond of ongezond? Net als de meeste Nederlanders ben ik opgegroeid met bruine boterhammen met kaas, een glas melk bij de lunch, ontbijtgranen, fruitsapjes en light producten. Heel gezond. Dachten we. Dacht ik. Nu er steeds meer mensen zijn met ontstekingsgerelateerde ziektes en er steeds meer onderzoek voorhanden is over voeding, de darmen, ontstekingen in relatie tot de chronische Westerse ziektes waar we steeds meer last van krijgen, mogen we misschien wel concluderen dat er een aantal voedingsmiddelen helemaal niet zo gezond blijkt te zijn. Ik bespreek in dit artikel 9 voedingsmiddelen die zeker niet zo gezond zijn als dat we dachten. Ze kunnen ondermeer ontstekingen veroorzaken, je bloedsuiker-spiegel laten pieken, je darmflora nadelig beïnvloeden en je darmwand zelfs beschadigen. Waardoor je uiteindelijk voeding helemaal niet meer goed kunt opnemen. En schadelijke stoffen in je bloed terecht komen die daar normaal gesproken niet zouden moeten kunnen komen. Dat veroorzaakt een geactiveerd immuunsysteem. Met alle gevolgen vandien. Om welke 9 ZOGENAAMDE GEZONDE producten gaat het?

  1. Zuivel. Gezond of ongezond? Er wordt altijd gezegd dat het belangrijke bronnen van calcium en eiwitten zijn en een belangrijk onderdeel in een gezond en volwaardig dieet. Er is echter een aantal redenen waarom je dat niet zo kunt stellen. Dat heeft o.a. te maken met de wijze waarop de melkkoeien worden gehouden:
    1. Het type melkkoeien dat de meeste melk produceert, geeft niet de meest heilzame melk;
    2. De voeding en medicatie die melkkoeien krijgen (granen, hormonen en antibiotica);
    3. De weides langs snelwegen waar melkkoeien grazen bevatten vaak veel dioxine wat terug wordt gezien in de melk;
    4. De wijze waarop melk verwerkt wordt;
    5. Lactose en caseïne blijken voor velen een ontstekingstrigger te zijn. Omdat je er bijvoorbeeld antigenen tegen hebt aangemaakt of gebrek hebben aan enzymen zoals lactase die de lactose uit zuivel moet afbreken.

Koemelk bevat van nature veel groeihormoon waarmee een kalf in een half jaar 300 kg moet gaan wegen. Eiwitketens van melk zijn voor de mens slecht te verdragen, slijmvormend. Caseïne kan de spijsvertering irriteren. Niet alleen Aziaten kunnen de melksuikers, lactose niet verteren. Ook veel Europeanen hebben hier last van. Bovendien vergt melk veel insuline om de glucose opneembaar te maken ondanks dat melk een redelijk lage glycemische index heeft. Hoge insuline niveaus zorgen ervoor dat je vet opslaat en vet niet kunt verbranden en er is een link met diverse kankervormen en hoge Insuline-like Growth Factor (IGF) niveaus in je lichaam.

Melk en sterke botten is een mythe. Misschien heb je jezelf wel eens afgevraagd waarom we in Nederland zo enorm hoog scoren met osteoperose, botontkalking. Terwijl we tot de meest zuivel consumerende landen behoren. Door het hoge fosfor gehalte in melk onttrekt de consumptie van melk zelfs calcium aan onze botten om in ons bloed de juiste ratio calcium en fosfor te handhaven. De mineralen gehaltes Calcium-Magnesium-Fosfor moeten in je bloed namelijk in een bepaalde verhouding tot elkaar voorkomen. Wordt dit verstoord door naar verhouding teveel fosfor consumptie uit koemelk dan reguleert je lichaam zichzelf door het calcium niveau in het bloed te verhogen. Je lichaam doet dit door calcium aan je botten te onttrekken. Dit is dus ook de logische verklaring waarom in een land als Nederland we ondanks de enorme melk consumptie we toch wereldwijd in de top drie van hoogste osteoperose staan. Met zaden, groene bladgroentes, zeegroente, (groene) bonen, cacao, radijs, noten, broccoli, kool, zalm, garnalen, kelp, zeewier, waterkers, zalm, pijnboompitten, sesamzaad, zonnebloempitten, boerenkool, broccoli, asperges, eieren, kikkererwten, pseudo granen quinoa, boekweit en amaranth en linzen krijg je ook calcium binnen.

In plaats van koemelk kun je plantaardige melk gebruiken zoals amandelmelk, rijstmelk, havermelk, kokosmelk of combinaties daarvan. Bij diverse supermarkten en reformwinkels kun je verschillende merken kopen. Let daarbij vooral op dat er geen suikers (in welke vorm dan ook!) aan zijn toegevoegd of conserveringsmiddelen waar je lichaam niet op zit te wachten.

  1. Volkoren brood. Gezond of ongezond? Het lijkt een gezonder alternatief dan wittebrood. Alleen alle granen in welke hoedanigheid dan ook bevatten gluten, fytinezuur, allerlei brood- en smaakverbeteraars, suiker, plantaardige vetten die niet geschikt zijn voor het bakken op hoge temperaturen. Hierdoor bestaat er het gevaar van een beschadigde darmwand, gist overgroei, dunne darm bacteriën overgroei en vorming van vrije radicalen in je lichaam. Het vliesje van het graan dat in volkoren brood zit bevat bovendien de meeste darmwand-beschadigende stoffen. Het zou een goede vezel zijn, aldus veel artsen omdat zij vezels puur als bulkstof zien. Ze zien daarbij echter over het hoofd dat deze vezels belastend zijn voor de darm en bovendien kunnen de gunstige bacteriën van onze darmflora in de dikke darm ze niet goed fermenteren en er dus geen energie van maken. Deze energie is juist nodig voor het continue proces van verversing van onze darmwandcellen. De cellen waardoor we onze voedingsstoffen opnemen. Die bovendien een belangrijke barrière vormen zodat schadelijke stoffen niet in ons bloed terecht kunnen komen. Deze darmcellen zijn zo cruciaal voor onze gezondheid dat ze eens in de 7 dagen worden vervangen. Zonder energie van afbreekbare plantvezels uit o.a. groente, paddenstoelen en fruit krijgen deze darmcellen het echter erg moeilijk. Tarwe heeft bovendien nog een schadelijke eigenschap. Een andere reden dat tarwe zo slecht is, is dat de lectine in tarwe aangetrokken wordt tot glucosamine, dat je gewrichten omvat. Sommige – inclusief tarwekiem agglutinine ( WGA), gevonden in tarwe en andere zaden van de grasfamilie – binden aan specifieke receptoren op je darmslijmcellen en verstoren de absorptie van voedingsstoffen door de darmwand.
  2. Ontbijtgranen. Gezond of ongezond? Zelfs de volgens het etiket ‘ambachtelijke gezonde granen’ zijn vaak junk food. Er zitten glutenhoudende granen in, bevatten vaak net zoveel suikers als koekjes, hebben een te hoge glycemische index en veroorzaken dus een bloedsuikerpiek. Het gedroogd fruit bevat vaak ook weer suikers en schimmelresten. Bovendien zijn de bewerkte ingrediënten op te hoge temperaturen met de verkeerde vetten geroosterd waardoor transvetten en vrije radicalen schade ontstaat. En het is niet ongebruikelijk dat de gezonde ingrediënten waarmee de fabrikant trots pronkt op de prachtig vormgegeven verpakking nauwelijks in de inhoud voorkomt. Zelfs de kartonnen verpakking wil wel eens een bron van gifstoffen zijn die in de voeding kunnen lekken. Het woord ‘ambachtelijk’ is trouwens van geen enkele waarde. Iedereen mag die kreet gebruiken. Niemand die het controleert. En wat betekent het eigenlijk? Ik krijg soms de slappe lach wanneer ik achterop een ‘ambachtelijk’ product de indrukwekkende en onleesbare ingrediëntenlijst check. Maar eigenlijk is het om te janken, wanneer je je realiseert dat we willens en wetens voor de gek gehouden worden…
  3. Fruitsappen. Gezond of ongezond? In welke vorm dan ook. Ook wanneer er geen suikers of water of andere conserveringsmiddelen aan zijn toegevoegd. Omdat de vezels er aan onttrokken zijn laat fruitsap je bloedsuikers pieken. En het verzadigt te weinig door het gebrek aan vezels. Veel sappen, hoe mooi de verpakking ook is en ‘verantwoord’, ‘ambachtelijk’ of wat voor kreet er ook op vermeld staat, zijn met name appelsap. Met een paar procent andere fruitsoorten. Er zitten geen gezonde groentes in vol met vitaminen en mineralen en vezels. Omdat ze niet 2 minuten geleden geperst zijn, is het de vraag hoeveel vitamines er nog in zitten. En omdat er ‘soms’ synthetische vitamines aan worden toegevoegd zijn die je lichaam eigenlijk niet herkennen.
  4. Vetvrije of light producten. Gezond of ongezond? Decennialang zijn we willens en wetens misleid door vet in de ban te doen. Het zou hart- en vaatziektes veroorzaken. Nu blijkt dat het met name de koolhydraten zijn die cholesterol, hart- en vaatziektes veroorzaken. En transvetten. Toen de voedingsindustrie vet uit producten ging halen voegden ze er (nep)suikers aan toe. Om ervoor te zorgen dat de consument het lekker bleef vinden. Daar zit dus nu het probleem. Niet in de verzadigde vetten. Noch in het cholesterol wat in een ei zit. De voedingsindustrie en ‘Big Pharma’ heeft er decennialang en nog steeds ongelofelijk veel geld mee verdiend. Terwijl we op steeds jongere leeftijd chronisch ziek worden. Ook al worden we ouder. De voedingsindustrie is bovendien plantaardige vetten gaan gebruiken. Want goedkoper. Alleen zijn die vloeibaar dus worden ze hard gemaakt. Chemisch. En dit is niet ok voor ons lichaam. Het vormt transvetten. Zeker wanneer ze ook nog eens verhit en dus vervormd worden.
  5. Glutenvrije voeding. Gezond of ongezond? Dat het etiket uit de voedingsindustrie ‘glutenvrij’ betekent dat het gezond voor ons is, is ernstig misleidend. Het pak waarop ‘glutenvrij’ pronkt is vaak gevuld met dezelfde slechte suikers, conserveringsmiddelen, E-nummers als de rest uit de voedingsindustrie. Bovendien bevat het zetmelen zoals maïs-, soja- en rijstmeel die een zeer hoge glycemische index hebben. Daardoor pieken onze bloedsuikers en worden we na verloop van tijd insuline-resistent. Dat is het voorstadium van diabetes type 2. Omdat het niet de elastische en plakkerige gluten bevat, moeten er allerlei andere toevoegingen aan worden toegevoegd. Die meestal niet veel goeds betekenen voor jouw lichaam. Gebruik liever van oorsprong glutenvrij voeding met een hoge voedingswaarde zoals groente, fruit, knollen, bollen e.d.
  6. Soja en tofu. Gezond of ongezond? Soja zit bijna overal in. In zuivel- en vleesvervangers, sauzen, dressings, chocolade, verzorgingsproducten, cakes, koekjes, crackers, smaakmakers en zelfs flesvoeding. Soja-lecithine wordt als emulgator in bijna alles toegevoegd. Soja wordt zelfs aan de dieren gegeven die wij eten. Soja is grotendeels genetisch gemodificeerd (GMO), bevat isoflavonen die lijken op oestrogenen (jongens krijgen er zelfs borstvorming door) en geeft bij veel mensen een immuunrespons. Op natuurlijke wijze gefermenteerde soja bevat minder schadelijke stoffen. Zoals tempeh, miso en echte natuurlijke sojasaus zonder toevoegingen en smaakmakers. Maar dan is het nog steeds de vraag of dat het GMO is.
  7. Maïs. Gezond of ongezond? Net zoals gluten wordt maïs niet makkelijk verteerd en beschadigt het de darmslijmvliezen. Ruim 90% is ook nog eens GMO en de vraag is of de resterende 10% dat niet ook is door de kruisbestuiving middels de wind. Ook wordt maïs vaak aan dierenvoeder toegevoegd. Terwijl het dier dat van origine helemaal niet eet. Net zo min als granen. Of soja. Maïs is ontstekingsbevorderend en dus te mijden.
  8. Peulvruchten, nachtschadegroentes en andere lectine-houdende voeding. Gezond of ongezond?

Zelfs verse onbewerkte ‘whole foods’ zoals peulvruchten, bonen, groentes uit de nachtschadefamilie (aubergines, tomaten, paprika en aardappelen) blijken een ongezonde kant te hebben. Daarbij gaat het om de schadelijke stof Lectine. Lectines geven aanleiding voor ontstekingen. Lectines vormen het zelfverdedigingsmechanisme van de plant tegen natuurlijke vijanden zoals schimmels en insecten. Maar helaas blijken sommige van deze glycoproteïnen ook problemen te veroorzaken bij de mens. Lectines zijneen soort glyco-bindend eiwit, wat betekent dat deze eiwitten binden aan koolhydraten in je lichaam. Velen zijn inmiddels bekend met het probleem van gluten maar lectines kunnen dus wellicht net zo problematisch zijn. Een belangrijke zorg is dat de meeste lectinen pro-inflammatoir zijn, waardoor ze ontstekingen veroorzaken en AGE’s creëren die de veroudering versnellen. Lectines zijn ook immunotoxisch (stimuleren een hyper-immuunrespons), neurotoxisch en cytotoxisch, wat betekent dat ze giftig zijn voor cellen en zenuwcellen.

Belangrijk is er niet teveel en te vaak van te eten. Peulvruchten en bonen dien je zeer goed te wassen, extra lang te koken en daarbij natrium bicarbonaat (zuiveringszout) te gebruiken of Kombu zeewier om de saponines tijdens het koken af te breken. Granen en peulvruchten zoals zwarte bonen, sojabonen, lima bonen, nierbonen en linzen bevatten de hoogste hoeveelheden lectines. De meest problematische lectine-houdende voedingsmiddelen zijn tarwe, bonen, soja en andere peulvruchten, pinda’s en leden van de nachtschade familie zoals aubergines, aardappelen, tomaten en paprika’s.

Gezond of ongezond?

Mensen die wellicht extra voorzichtig moeten zijn met lectinehoudende voedingsmiddelen zijn diegene met aan auto-immuunaandoening, schildklier dysfunctie, artritis, suikerziekte, Hart- en vaatziekte en overgewicht. Ook diegene die niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen gebruiken zoals ibuprofen, diclofenac, naproxen en aspirine, moeten voorzichtig zijn met lectines omdat is aangetoond is dat deze middelen de darm doorlaatbaar maken. Hierdoor kunnen toxische lectines de bloedbaan binnengaan, waardoor het risico op een bijwerking ontstaat.

Met de volgende voorbereidings- en kookvoorschriften verminder je giftige lectines in bonen en peulvruchten:

  • Week de bonen in water gedurende minstens 12 uur voorafgaand aan het koken, met veel water. Voeg natrium bicarbonaat (zuiveringszout) toe dat de lectines afbreekt;
  • Spoel de bonen af ​​en gebruik nieuw water om te koken;
  • Kook gedurende minstens 15 minuten op hoge temperatuur en daarna lange tijd op lage temperatuur. Bereiden van bonen op te lage hitte kan de toxiciteit tot vijf keer of meer verhogen.
  • Vermijd elk bakrecept met droge bonenmeel, aangezien de droge hitte van uw oven de lectines niet efficiënt zal vernietigen;
  • De beste manier om lectines te vernietigen is het gebruik van een hoge drukkoker of snelkookpan. Slowcooking op lage temperaturen is voor bonen en peulvruchten niet aangeraden, aangezien zij de hoeveelheid lectine verhogen door de lage temperatuur.
  • Kiemen en fermenteren vermindert ook de lectines in voedingsmiddelen, waardoor ze veel veiliger worden. Dit is een van de redenen waarom brood van gekiemde en of gefermenteerde granen (100% zuurdesem) makkelijker te verteren is dan conventioneel brood dat is gemaakt met bewerkte, hele graankorrels.

 

Koop, bereid en eet voeding die voedt i.p.v. vult

Dat is eten zoals de natuur het bedoeld heeft. Pure onbewerkte producten uit de natuur. Dat is niet een fabrieksproduct dat voorzien is van allerlei verslavende smaakversterkers en verborgen suikers die de fabrikant doelbewust toevoegt om een zo groot mogelijk mondaandeel te creëren. Daar wordt je lichaam heel even blij van (slechts een kortstondig momentje maar daarna wil je weer meer) en vervolgens diep ongelukkig. Je lichaam is slim: zolang jij het niet voedt met voeding die voldoende vitamines en mineralen bevat, blijf je honger houden.

Onbewerkte natuurlijke voeding voedt. Michael Pollan de voedingsjournalist die vele wetenschappe-lijke studies heeft bestudeerd gebruikt deze 7 woorden:

Eet. Puur. Natuur. Niet. Teveel. Vooral planten.

 

Philippine Borgers

Adviseur voeding en vitaliteit

Delen is gezond 🙂Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin